Nieuws/Lifestyle
34458118
Lifestyle

Rookmelder per 1 juli verplicht: hier moet je op letten

In nieuwbouwhuizen is deze al bijna 20 jaar verplicht, maar vanaf 1 juli 2022 wordt hij ook in bestaande bouw op elke verdieping verplicht. Hier moet je op letten bij de aanschaf en plaatsing ervan:

Vorig jaar eisten woningbranden 32 levens, tien meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit recent onderzoek van de Brandweeracademie. Goede brandpreventie is levensreddend en vooral een kwestie van logisch nadenken.

Er zijn verschillende melders: een optische signaleert rookontwikkeling door middel van een sensor. Ook zijn er hittemelders, veelal voor in de keuken, aangezien een optische rookmelder het verschil tussen rook en stoom niet altijd maakt en bij het koken zomaar kan afgaan. Een hittemelder signaleert sterke temperatuurstijgingen. Daarnaast is er de koolmonoxidemelder om het gevaarlijke gas te detecteren.

Voor plaatsing van de melders wordt elke verdieping minstens een, en op de vluchtroute, aangeraden. Overigens zijn er ook combimelders die de verschillende onheilen signaleren. Aan de kosten hoeft het niet te liggen: een melder is er al vanaf zo’n tien euro. De Consumentenbond raadt af om online een Chinese melder van maar een paar euro te kopen; uit hun test blijkt dat deze ongeschikt is.