Lifestyle/Thuis & Tuin
3523074
Thuis & Tuin

Deze huis-, tuin- en keukentrucjes mag je niet missen!

Er bestaan van die slimmigheidjes die je veel eerder had willen weten. Want hoe krijg je nu die zweetgeur uit je gympen, verander je een bosje rozen in een hele struik en maak je je eigen geurkaarsen? Wij zetten een aantal trucs op een rij.

Stek je eigen rozenstruik

Men neme een aantal fraaie rozen, evenveel aardappels (!) en wat plastic frisdrankflessen.

Snijd de bloem schuin af en verwijder de bladeren en stekels van de steel (rozen hebben stekels en geen doornen, ondanks het gezegde). Per steel is een aardappel nodig. Maak in het midden van de pieper een gaatje waarin de tak past en zorg ervoor dat – ie niet wiebelt. Tip: gebruik hiervoor een schroef.

Ze kunnen dan de aarde in. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een pot. Bedek de bodem met zo’n 5 centimeter potgrond en leg de aardappel erop. Vul de rest van de pot met aarde. Je kunt ze ook gewoon zonder pot een plekje in de tuin geven, hoor.

Snijd vervolgens de onderkanten van de plastic frisdrankflessen eraf en doe deze voorzichtig over de rozenstelen.

Geef je roosjes zo nu en dan water (om de fles heen) en binnen een mum van tijd ben je de trotse eigenaar van een prachtige rozenstruik.

Zelfgemaakte geurkaars

Op zoek naar een kaars zonder chemicaliën? Zo maak je ‘m zelf. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een sinaasappel, olijfolie, een lepel een mes en vanzelfsprekend vuur.

Snijd de sinaasappel door de helft. Pas op dat je ierbij niet de vrucht doorsnijdt. Vervolgens gebruik je een lepel om de schil van de vrucht af te halen. Voorzichtig, zorg dat -ie niet scheurt.

Het is noodzakelijk dat het ‘witte merg’ ‘steeltje’ binnenin de sinaasappel blijft zitten. Deze fungeert namelijk als lontje.

Vul de schil vervolgens voor een kwart met olijfolie en laat het een tijdje absorberen. Het zal eventjes duren voordat je kaarsje brandt, maar als -ie het eenmaal doet brandt én geurt het als de beste!

Weg met die stinkgympen

Brr… vrijwel niets zo naar als die nare zweetgeur in je (sport)schoenen. Je hoeft ze echt niet keer op keer te wassen of buiten te laten staan. De oplossing? Theezakjes!

Door een theezakje in iedere schoen te doen verdwijnen nare geurtjes. Bijkomend voordeel: je kunt wisselen van geur!