Lifestyle/Reizen
353005
Reizen

Nationale Wandeldag

Van kasteel... naar klooster

Het behaagt Leila van Lidth de Jeude, gravin de Marchant et d’Ansembourg, U uit te nodigen voor een wandeling rond het kasteel Amstenrade, door de bossen en over glooiende akkers.

Het is dat we in 2017 leven en gravin Leila wars is van gewichtig gedoe, anders kon dit zomaar een op geschept papier, met ganzenveer geschreven uitnodiging zijn, voorzien van een rode lakzegel. Toch is die verheven aandacht voor de Nationale Wandeldag op zondag 24 september geheel terecht.

De belangstelling is namelijk inmiddels zo groot, dat er dit jaar ook in het Brabantse Bergeyk gewandeld kan worden, maar dat kon u vorige week al in VRIJ lezen. Wij reisden naar de vanaf 2019 nieuw te vormen Limburgse fusiegemeente Beekdaelen en verkenden de acht kilometers van de Clemenskerkroute.

Die start op het cour van kasteel Amstenrade, waar gravin Leila vanaf 2007 kasteelvrouwe is. Alhoewel telg uit een eeuwenoude, adellijke familie, is de gravin – „gravin word je niet, dat ben je” – ook een kind van deze tijd. Omdat ze wil dat het kasteel, dat dateert uit 1788, in de familie blijft gaf ze haar internationale carrière op voor een hardwerkend bestaan.

Lees het hele verhaal dit weekend in ons magazine VRIJ of hier online (premium).

Gratis deelname

De HRT Nationale Wandeldag is zondag 24 september.

U kunt starten tussen 10.00 en 15.00 uur. Afstanden zijn er van 5, 8 en 17 km. De laatste twee kunnen gecombineerd worden tot 25 km.

Voor elke deelnemer ligt er een heerlijke bonbon klaar. Door sponsoring van HRT is deelname gratis.

De bezichtiging van kasteel Amstenrade kost 3 euro.