Lifestyle/Culinair
3553403
Culinair

Recept: kip piri-piri

Zo’n vijfenvijftig jaar geleden bedacht ene meneer Ramires het recept voor kip piri-piri. Guia piri-piri vernoemd naar het dorp in de Algarve waar hij het gerecht voor zijn vrienden kookte, totdat deze hem aanraadden om toch vooral een restaurant te beginnen. Dat deed Ramires en daar bleef het blij. Met de commerciële piri-piri restaurants, overal in Portugal, wil hij niets te maken hebben. Omdat mevrouw Wilbrink vandaag uit Portugal thuiskomt, echte kip-piri-piri.

Nodig voor 4 personen:

• 2 verse piepkuikens, opengeklapt

• hand grof zeezout

• 4 tenen knoflook

• 4 Spaanse pepers, fijngehakt

• ½ theel laurierpoeder

•1 theel paprikapoeder (eventueel gerookt)

•2 theel oregano

• olijfolie

Bereiding:

Knip de rug van de kip door aan beide zijdes van de ruggengraat. Nu met flinke kracht platdrukken. Strooi er zeezout over. Zwaar bord erop en laat zo drie uur liggen.

Heb je buiten een bbq staan met deksel, maak er dan een houtskoolvuurtje in. Schud en veeg de kip goed schoon, het zout er af. Maak een salsa van knoflook, pepers, laurierbladpoeder, oregano, paprikapoeder en olie.

Heb je geen bbq, gebruik dan de grill en gerookt paprikapoeder. Bak de kip eerst op de grill of op de bbq en dan vanaf halverwege steeds een lik van de saus. Ja, iets van een salade erbij. De rucola staat er al mooi bij in de tuin, bijvoorbeeld.

Maar verder, gewoon in stukjes hakken die kip, nog wat verse saus er over en genieten.