Lifestyle/En route
3625411
En route

Onderzoek: campers onveilig bij ongeluk

Campers worden steeds populairder om mee op vakantie te gaan. Maar is het eigenlijk wel veilig om met zo’n grote bus de weg op te gaan?

Als je op vakantie gaat, dan wil je natuurlijk graag veilig op de bestemming aankomen. In dat geval is het wellicht niet zo verstandig om met de camper op pad te gaan. Het Zweedse Trafikverket (Zweedse Rijkswaterstaat) wilde wel eens weten hoe veilig die huizen op wielen nu daadwerkelijk zijn. De instantie besloot daarom twee campers te nemen en deze te onderwerpen aan een crashtest.

De resultaten van het onderzoek bleken nogal slecht. Een frontale klap op een relatief lage snelheid kan al dodelijk zijn voor de inzittenden. Dit komt doordat de kreukelzones van de wagens te kort en te zwak zijn voor het gewicht dat het voertuig meezeult. Daarnaast blijkt dat losstaande objecten veranderen in dodelijke projectielen.

De Trafikverket raadt daarom ook aan om altijd de snelheid aan te houden en zoveel mogelijk op wegen te rijden waarbij de banen door een vast object van elkaar gescheiden zijn. Zo verklein je de kans op een frontale botsing tot het minimale. Ook moeten alle losse objecten verankerd worden.

Wilt u meer over dit onderwerp weten, lees dan verder op Autovisie.nl