Nieuws/Lifestyle
3652533
Lifestyle

Nachtrust van negen uur even slecht als vijf uur slaap

Londen - Volgens een opmerkelijk onderzoek, dat vooral ouders van pubers zal interesseren: lang slapen heeft net zo’n negatief effect op je geheugen als te kort slapen.

Dat blijkt uit een onderzoek van University College in Londen (UCL). De onderzoekers speelden een spelletje memory met maar liefst 400.000 proefpersonen, meldt Nieuwsblad.

De proefpersonen moesten zes omgekeerde paren kunnen aanwijzen die ze kort ervoor hadden gezien toen ze de kaartjes omgekeerd hadden zien liggen. In vergelijking met een slaapduur van 7 uur, presteerden proefpersonen die 9 uur hadden slaap hadden gehad even slecht als zij die amper 5 uur onder de wol hadden gelegen.

Volgens de experts leidt langer slapen tot een slechtere slaapkwaliteit, waardoor sommige delen van de hersenen minder goed met elkaar kunnen communiceren. En dat zorgt weer voor cognitieve stoornissen. Volgens dokter Victoria Garfield, die meewerkte aan het onderzoek, is het niet nieuw dat weinig slaap slecht is voor ons geheugen, maar de nieuwe conclusie noemt ze toch vrij „ongewoon”.