Lifestyle/Culinair
366340247
Culinair

Recept van de dag: nasi goreng

Tussen kerst en oud en nieuw gaat mijn culinaire rubriek in VRIJ helemaal over die leuke nieuwe Indische keuken. Een boek dat ik helemaal heb gemist, sorry, is: Alle Indische Keukengeheimen van Jeff Keasberry. Daaruit deze nasi goreng van vader Billy Keasberry. “Dit is de nasi goreng die mijn vader ‘even snel’ maakte met een restje rijst van de vorige dag.”

Nodig voor allemaal samen aan tafel:

•450 gr rijst (gekookt en afgekoeld) 200 gr rundvlees of 150 gr corned beef of restje vlees van een gerecht

•2 middelgrote uien, in kleine blokjes gesneden

•4 teentjes knoflook, fijngewreven of

•1 theel. knoflookpoeder

•2 eetl olie

•1 eetl prei of lente-ui, gesneden

•1 theel verse trassi (gefermenteerde garnalenpasta), opgelost in 2 eetl heet water

•1 blokje runderbouillon 2 eetl. sambal oelek

•1 eetl. ketjap manis

Bereiding:

Snijd de corned beef of het vlees in kleine stukjes en leg dit apart. Fruit de ui en de knoflook lichtgeel in een beetje olie. Bak daarna het vlees en de prei tot het er een beetje droog uitziet en voeg hierbij het trassiwater, het bouillonblokje, de sambal, de ketjap en de rijst.

Roerbak ongeveer 6 minuten op een niet al te hoog vuur. Breng op smaak met zout en suiker. Maak van eieren een omelet en snijd deze in kleine stukjes.

Doe de nasi goreng op een schaal en strooi er wat gebakken uitjes overheen en de stukjes omelet. Serveer hierbij de zoetzure komkommer of garneer met dunne plakjes komkommer rondom de schaal.

Heerlijk boek, top receptuur.