Lifestyle/Culinair
374335730
Culinair

Recept van de dag: kaasfondue met zon om het hart

En het is weer kouder? En voor de verandering regen. Oh, wat moeten we toch diep om nog wat vreugde op tafel te krijgen. Te warm voor echte winterkost, te koud voor licht voorjaarshapjes, wat toe doen om wat zon rond ziel te krijgen. Maar, ik zou uw trouwe leverancier niet zijn als er niet toch een helder moment kwam.

Kaasfondue, natuurlijk! Daar word je blij van.

Nodig voor 4 personen:

· 300 g Goudse kaas

· 300 g Gruyere

· 500 ml Chardonnay

· 1/2 theel chilivlokken

· 2 thee jalapenopeperstukjes

· 1 flinke scheut Madeira

· 60 gr spekjes, uitbakken

Bereiden:

Haal alle kaas geraspt. Bak de spekjes uit in een andere pan. Maak de wijn heet en giet er de kaas bij, roer krachtig. Breng op smaak met chilivlokken, de pepers, de spekjes en een scheut Madeira. Warm houden boven een pitje. En dan voel je bij iedere hap de warmte van binnen plaatsnemen, warme die zich gloeiend over je hele lijf verspreidt.

Hoe eet je het, vroeg iemand dat? Gewoon, met zuurdesemstokbrood. Zoek dat nu eens, of bak zelf, zoveel lekkerder dan het wattenstokbrood dat je hier vaak krijgt. Erbij? Ach, geheim genoegen, stukjes verse ananas. Of de stoofpeertjes opmaken.

En wachten tot iedereen genoeg heeft en dan het stukje in het midden dat een beetje is aangebrand, loswrikken en opperst van genieten.