Nieuws/Lifestyle
381869
Lifestyle

Vaarblog #2: jaar samen op reis best een ‘big deal

In het huwelijksbootje

Yes!

Yes!

Een jaar samen op reis is best een ‘big deal’,en al helemaal als dit alles plaatsvindt op nog geen 30m2 leefoppervlakte op onze motorkruiser Orca. Mensen merken dan ook te pas en te onpas op dat “als jullie relatie dit overleeft, de liefde alles overleeft”. Dat lijkt ons een goed plan, we worden samen graag 103 en 97, maar hoe bereik je dit?

Yes!

Yes!

Strenge woorden van de notaris

Onze relatie, sinds begin 2013 een feit, moest bezegeld worden – met name voor praktische doelen: ‘als ons onderweg iets overkomt…’. We togen naar een notaris in een vinexwijk voor een simpel geregistreerd partnerschap (dat hoort erbij, die vinexwijk, als je zulke stappen zet). Alles leek in kannen en kruiken tot de dame in kwestie hoorde van ons ‘we-varen-een-jaar-door-Europa-plan’ hoorde.

Met priemende vinger wees ze ons op de gevaren van het geregistreerd partnerschap: het wordt niet overal erkend, en als we later zouden trouwen krijgen we geen trouwakte maar een omzettingsakte. Volgens de notaris een recept voor misère: we zouden miskend door het buitenlandse leven gaan en het zou nóóit meer goedkomen.

 

De huwelijksboot

Verbluft verlieten we de vinexwijk, zwijgend reden we richting de boot. Als we de zaken goed wilden regelen moesten we… het huwelijksbootje in! Alle opties passeerden de revue (we doen niet, we doen het stiekem, we vieren het niet, we doen het in het buitenland) maar er was er maar één die echt goed voelde: een mooie feestdag mét de boot. Al snel vonden we een pittoresk haventje in Wijk bij Duurstede, waar het huwelijk plaats kon vinden met de ‘Orca’ als eregast. We hadden een doel: nog vier maanden om de boot voldoende op te knappen zodat we van de aankoophaven in Zeewolde naar de ‘trouwhaven’ in Wijk konden varen.

Motorjacht Cupido helpt het lot

De tijd vloog (daarover in volgende columns meer) en ineens zaten we daar: voor het geïmproviseerde altaar in de loods van de haven. Het regende pijpenstelen en toch straalden we als zonnetjes. Achter de ambtenaar van de burgerlijke stand lag, heel toepasselijk, motorjacht ‘Cupido’ over onze liefde te waken. De ambtenaar sprak mooie woorden, ik (en met mij menig gast) pinkte een traantje weg en we genoten van de prachtige dag. Wie had een jaar geleden gedacht dat er maar liefst twee (huwelijks)bootjes voor ons zouden zijn?

Hoogtepunten waren het ophaalmoment (oh, wat duurde dat wachten op mijn ‘kapitein’ lang),  een prachtige ceremonie, een lieve openingsdans en een emotionele speech van mijn moeder. Vijf weken had ze getwijfeld of ze durfde en op het laatst deed ze het maar mooi! Onze trouwdag was meer dan ik had durven dromen en wensen. We zijn ontzettend verwend door iedereens aanwezigheid en cadeaus. Een fantastisch begin van een mooi avontuur in het leven en op onze (huwelijks)boot!

Over Femke:

Pieter Tiller en Femke Hovinga, al circa drie decennia onervaren watersporters, springen letterlijk en figuurlijk in het diepe. Als ‘Floating Freelancers’ willen zij door Europa varen terwijl ze doorwerken als marketeer en schrijver. Ze kochten een klusboot uit 1985: motorkruiser Orca. Op dit blog schrijven ze eens per twee weken over hun avonturen.

Dit blog wordt mede mogelijk gemaakt door T-Mobile

Meer blogs van Femke:

Blog 1: Met een Ocra een jaar door Europa