Lifestyle/Thuis & Tuin
384039197
Thuis & Tuin

Oeps! Zoveel tijd besteden we op een werkdag aan privézaken

Hoe graag je het misschien ook zou willen, acht uur lang aan één stuk super geconcentreerd werken is onmogelijk. Het is goed om af en toe even een pauze te nemen en je brein wat rust te gunnen. Maar hoeveel tijd besteden we op een werkdag eigenlijk aan privézaken?

SD Worx, een Europese HR- en payrolldienstverlener, heeft daar onderzoek naar laten doen onder 833 werkende Nederlanders.

90% van de ondervraagden zegt in de baas z’n tijd weleens bezig te zijn met dingen die helemaal niets met werk te maken hebben. Op kantoor worden hier door het merendeel van de mensen (36%) op een werkdag maximaal 15 minuten aan besteed. Een kwart van de mensen is tussen de 15 en 30 minuten bezig met niet werkgerelateerde zaken. Slechts vijf procent van de werknemers op kantoor zegt meer dan een uur per dag privézaken te doen, terwijl dat cijfer onder thuiswerkers dubbel zo hoog is (10%).

Sociale media

Wat doet de Nederlander onder werktijd? Het onderhouden van contact, zoals het plegen van een telefoontje of beantwoorden van app of email-berichten (78%) staat ruim bovenaan het lijstje van zaken die mensen doen onder werktijd. Het bijhouden van sociale media (35%) en iets online (op)zoeken (29%) staan op de tweede en derde plek. Slechts zeven procent zegt af en toe te roken onder werktijd.

Thuis

Thuiswerkers besteden meer tijd aan privézaken, dan mensen die op kantoor werken. 31 procent van de mannen geeft aan dagelijks meer dan een half uur van hun werktijd aan werkontwijkende-activiteiten te besteden, versus 20 procent van de vrouwen.

Aan welke privé-activiteiten dan precies aandacht wordt besteed tijdens het werken, verschilt amper tussen mannen en vrouwen. Het beantwoorden van privételefoontjes of -berichtjes steekt er voor zowel de mannen (79%) als vrouwen (77%) met kop en schouders bovenuit. Ook geeft een kwart van zowel de mannen als vrouwen aan weleens huishoudelijke taken te verrichten onder werktijd.