Lifestyle/Thuis & Tuin
384043007
Thuis & Tuin

Zo herken je honden waarbij je extra terughoudend moet zijn

Dierenarts Piet Hellemans schrijft om de twee weken in VRIJ over dierenthema’s. Vandaag vertelt hij hoe je honden herkent die niet zitten te wachten op fysiek contact met jou.

Weleens een geel lintje aan een halsband of lijn van een hond gezien? Soms is het ook een gele bandana om de nek van een hond. Dit heeft een belangrijke betekenis.

Bij elke hond die je tegenkomt, moet je uiteraard goed naar de lichaamstaal kijken of hij of zij erop zit te wachten (fysiek) contact met je te hebben. Vraag het ook altijd even aan het baasje.

Voor grote dierenliefhebbers is het verleidelijk om meteen te duiken op elk leuk dier dat we tegenkomen, maar daar zijn de meeste niet van gediend.

Een hond die lekker buiten met soortgenoten en geurtjes bezig is, zul je misschien voorbij lopen omdat hij het druk heeft. Uiteraard storen wij deze hond dan niet, net als dat je een mens niet stoort als die geconcentreerd bezig is.

Maar er zijn honden waarbij je extra terughoudend moet zijn en zelfs geen contact mee moet zoeken. We kennen allemaal de assistentie- en geleidehonden die buiten meestal voor hun baasje aan het werk zijn en niet gestoord mogen worden. Datzelfde geldt voor honden met een geel lintje of bandana om.

Deze gele attentie betekent dat de hond meer ruimte nodig heeft, van mensen en van honden. Het kan gaan om angstige honden, beesten die ziek zijn of herstellende van een operatie, oude dieren, onzekere honden of bijvoorbeeld loopse teefjes.

Houd afstand van een hond met een geel lintje, staar hem ook niet aan laat ’m lekker zijn gang gaan. Laat ook je eigen hond het dier met het gele lintje niet benaderen.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, dat is helaas waar. Als honden een trauma of angst hebben, zal dit met veel geduld, de juiste training en timing moeten slijten. Eén slechte ervaring kan het vertrouwen ernstig schaden en voor een terugval zorgen.

Honden kunnen zich gelukkig geweldig aan een nieuwe situatie aanpassen en de beestjes die de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt, kunnen weer mensen vertrouwen en gelukkig worden. Belangrijk hierbij is dat we ze de ruimte geven.

Helaas kent nog niet iedereen de betekenis van het gele lintje. Vertel het door aan vrienden en familie of deel het op sociale media. Zo help je mee aan het herstel van de honden die deze ruimte nodig hebben en dat zal door hond, baasjes en mij zeer worden gewaardeerd.

Volg Piet op instagram: @piethellemans en op piethellemans.nl