Nieuws/Lifestyle
384666
Lifestyle

Ouwe Jongens

De aftrap

Een mijlpaal in mijn loopbaan bij De Telegraaf: na bijna 26 jaar ploeteren als verslaggever en tegenwoordig bureautijger eindelijk een eigen column! Daar heeft geen lezer in de tussentijd van wakker gelegen en ik evenmin. Toch is het een heugelijk feit. Want de 52e verjaardag nakend, had ik mij nog niet zo heel veel generaties geleden al voorzichtig kunnen gaan voorbereiden op Huize Avondrood.

Nu hou ik enorm van de bergen en zie ik mezelf wel, zittend op een houten bankje, staren naar de zon die achter een bergkam verdwijnt. Maar dat Zwitserlevengevoel moet nog even wachten zolang de Loterijgoden mij niet meer dan af en toe een tientje gunnen.

Dus tot het financiële tij keert stort ik mij in de komende midlife-periode. Echter: hoe doe je dat als je je klassieke Mercedes cabrio al weer lang geleden hebt verkocht en je reeds een jongere vlam aan de arm hebt? Precies, je koopt een oude motor om samen met je zoon te verbouwen tot een uniek exemplaar. Het werden er drie. 

Racertje

Want de eerste (Yamaha XJ900) vond junior eigenlijk zonde om te ontmantelen. En nummer twee was een goedkoop racertje (Honda CBR600F2) waar ik toch nóg geen brood in zie. Dus wordt er nu gesleuteld aan een Honda CM450E. Door mij alleen welteverstaan, want zoonlief ziet toch meer in mijn droom over een oude motor met zijspan, waarin hij samen met ‘zijn’ mopshondjes rondgereden kan worden. Dat wil zeggen, zodra ik mijn motorrijbewijs heb gehaald…

Nu zijn rokende uitlaatpijpen niet het enige waar ik van geniet. Ook sigaren kunnen mij niet genoeg roken. Handgemaakte longfillers uit Cuba en Nicaragua, maar ook eenvoudigere bruine stokjes, al dan niet in combinatie met een espresso of wat geestrijk vocht.

Fetisj

Nu ik toch aan het bekennen ben: ik heb een fetisj voor de Tweede Wereldoorlog. En ik verzamel oude fototoestellen. Digitale camera’s zijn prima, maar een oude Rolleiflex of Exakta met een zwart-wit rolletje geeft veel plezier.

Waarom ik dit allemaal vertel? Ik ga er over schrijven! En over tal van andere zaken die leuk zijn voor mannen, of liever voor de ‘ouwe jongens’ die net als ik diep in hun hart gewoon jong willen blijven.

Tips of suggesties? Mail naar j.hendriks@telegraaf.nl