Nieuws/Lifestyle
385531
Lifestyle

Dirty Dozen in superheldenland

Filmrecensie: ’Suicide squad’

We horen u zuchten: alwéér een superheldenfilm? Jazeker, alleen is Suicide Squad net een tikkie anders. Dit keer geen nobele kruisvaarders op jacht naar karmapunten. Nee, regisseur David Ayer verzamelde de vuigste beroepscriminelen van DC Comics en smeedde hen tot een meedogenloos, vuilbekkend zelfmoordcommando.

Reis mee naar Amerika waar de gesneuvelde Superman is benoemd tot nationale held. Wie moet het Pentagon nu bellen bij Code Rood? Regeringsfunctionaris Waller weet raad: zij richt Task Force X op, een geheim eliteteam van superschurken dat bij noodgevallen – en in ruil voor strafvermindering - kan worden ingezet. Als de sinistere heks Enchantress (Cara Delevinge) een grotesk kwaad op de wereld loslaat, wordt het Suicide Squad meteen gemobiliseerd.

En zo raast deze geschifte bende van ellende als een ’Dirty Dozen’ door superheldenland. Maar wat bedoeld was als stoute middelvinger richting brave vredestichters als Iron Man, Captain America en hun concurrerende Marvel-universum, mondt uit in een teleurstellende orgie van effecten en geforceerde lolbroekerij.

De aftrap is veelbelovend: in korte, komische sketches wordt de troep aan ons voorgesteld. Zo is daar Deadshot (Will Smith), een scherpschietende huurmoordenaar die nooit mist. Of neem Harley Quinn (Margot Robbie), de gestoorde psycho-analiste die creatief is met een honkbalknuppel. En dan Diablo (Jay Hernandez), een volgetatoeëerde pyromaan die zijn eigen gezin in lichterlaaie zette.

Na de cartooneske introductie kan het feest dus beginnen. Maar Ayer – toch gereputeerd door rauw drama als Fury en End of watch – weet zich geen raad met het gouden idee een stel psychopathische bajesklanten de superheldenwereld te laten opschudden. De regisseur verliest zich in een draaikolk van zielloze extravaganza, platgekauwde effecten en laffe oneliners. Zelfs de vooraf zo gehypete Joker redt de film niet. Als liefje van Quinn heeft acteur Jared Leto te veel rare stemmetjes en maniertjes nodig om Heath Ledger uit The dark knight naar de vergetelheid te spelen.