Nieuws/Lifestyle
386477
Lifestyle

Band krijgt in vier jaar ruim een miljoen

Ophef om subsidie De Staat

De band De Staat heeft jaarlijks 263.000 euro subsidie van het Fonds Podiumkunsten toegekend gekregen. Dat leidt tot veel ophef. „Zij redden het wel, had het geld aan anderen gegeven.”

Op social media is de kritiek losgebarsten. Velen begrijpen niet dat de band zoveel geld toegekend krijgt. „Misschien is het wel begonnen als grap. De Staat krijgt geld van De Staat. En dat 1 ambtenaar de grap serieus nam”, schrijft een criticus op Twitter. „Het is ook best lastig opstarten als muzikant... Maar een band als De Staat heeft qua geld nu toch wel genoeg bodem?” Ook wordt er gegrapt dat het fijn is dat ze, met de subsidie op zak, voortaan gratis optreden.

De vijfkoppige formatie uit Nijmegen stond in het verleden in het voorprogramma van Muse en meerdere malen op Pinkpop. De Staat krijgt de subsidie de komende vier jaar structureel toegekend. De commissie beoordeelt hun artistieke kwaliteit als ruim voldoende, is te lezen in hun advies.

„Het was moeilijk het hoofd boven het water te houden, maar nu hoeven we even niet meer te sappelen. Dit komt vooral het creatieve proces ten goede, we hoeven onszelf niet meer af te remmen”, heeft de manager aan de NOS laten weten. Anderen, zoals het muzikale theatergezelschap Orkater en festival Noorderslag, krijgen de komende vier jaar niets meer. Het fonds kon slechts 40 procent van de 212 aanvragen honoreren, werd vandaag bekend.

Bizar dat #destaat 1 miljoen subsidie ontvangt. Verdienen zulke bands zelf niet al genoeg? #supportmuse #lowlands #pinkpop— mr ouzo (@mrpimb) August 2, 2016 Ik kan dit niet volgen: 4 mans hardrock punkband De Staat krijgt E 263.000 #subsidie per jaar! 4 jaar lang! Organisatie Noorderslag nul.— Paul Henriquez (@OpiniePaultje) August 2, 2016 Welk kabinetslid is fan van "De Staat" en dacht dat die wel subsidie verdienden? #raar— Edgar Matzinger (@edgarmat) August 2, 2016 Geweldig. De komende vier jaar gratis concerten van de Staat… #subsidie— Jeroen Donker (@jeroendonker) August 2, 2016 Niemand kan toch ooit normaal nog naar De Staat luisteren zonder te denken aan het feit dat het subsidiehoeren zijn? #Destaat— Rik de Jong (@Jongderik) August 2, 2016 Goh, ik vond De Staat altijd zo'n goeie band. Nu weet ik opeens niet meer wat ik ervan vind.— Gerda (@GerdaAukes) August 2, 2016 @blackatlantic ik vind de staat ook geweldig, maar hiermee hadden ook veel kleine dingen steun kunnen krijgen. band red het zelf ook wel.— Anne (@anne158) August 2, 2016