Nieuws/Lifestyle
388580557
Lifestyle

Mediterrane smaken op tafel

Gisteren waanden we ons nog in de Franse Alpen, vandaag is het alsof je ergens aan het strand ligt in Spanje! Dat is mijn associatie tenminste als ik scheermesjes krijg geserveerd.

Mijn maatje Damián in Barcelona maakt namelijk altijd scheermessen a la plancha als ik hem opzoek; voor de lunch of als voorgerechtje.

Hoewel scheermesjes het hele jaar door in Nederland verkrijgbaar zijn (en dikwijls op onze stranden aanspoelen), worden ze niet zo vaak gegeten als hun kleine ronde broertjes: de mosselen. Terwijl ze net zo lekker zijn...

Dressing

Maak twee uur van te voren een dressing van olijfolie, fijngehakte knoflook en peterselie. Voeg een klein beetje peper en zout toe en zet weg. Voordat je aan tafel gaat was je de scheermessen en droog je ze met wat keukenpapier. Maak een koekenpan goed heet, net tot het punt dat-ie begint te roken.

Doe een beetje olie van de dressing in de pan (zonder knoflook of peterselie), samen met wat ’gewone’ olijfolie en een beetje zeezout, en leg snel de scheermesjes in de pan. Eenmaal open, laat je ze maximaal vijf minuten bakken! Serveer direct op en giet wat knoflook/peterselie-dressing en citroensap over de scheermesjes. Heerlijk met vers brood, dat je lekker in de olie kunt dippen.

Nodig voor 1 of 2 personen:

- 15 scheermesjes

- 5 el extra vierge olijfolie

- 1 grote teen knoflook (fijn gehakt)

- 2 el gehakte peterselie

- 1 citroen

- zwarte peper

- zeezout