Nieuws/Lifestyle
392995
Lifestyle

Wel minder geld te besteden

Vaker weg op oude dag

Amsterdam - Voor 36 procent van de Nederlandse pensionado’s is vakantie vieren een van de belangrijkste bezigheden sinds ze van hun oude dag genieten. Een kwart van hen gaat vaker op reis dan toen ze nog werkten.

Tachtig procent van hen gaat minimaal één keer per jaar op vakantie, maar gemiddeld pakken ze 2,5 keer per jaar hun koffers in.

In de meeste gevallen wordt de vakantie nog samen met een partner beleefd (64%), op afstand gevolgd door uitstapjes met vrienden (11%), de kinderen (10%) en kleinkinderen (6,9%). Een comfortabel hotel is met 32% de favoriete bestemming, terwijl een uitstapje met een caravan met 9% het minst hoog scoort. Dat blijkt uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.

Dat blijkt uit onderzoek dat online pensioenuitvoerder BeFrank liet uitvoeren onder ruim 600 Nederlanders van 65 jaar en ouder.

,,Reizen en op vakantie gaan blijft voor veel Nederlanders een soort eerste levensbehoefte. Ze kunnen niet zonder, ook niet nadat ze gestopt zijn met werken. Wel doet een flinke groep het iets rustiger aan voor wat betreft de uitgaven. Bijna 40 procent geeft op vakantie minder uit dan ze eerder nog deden. Iets dat vooral te maken heeft met de koopkracht van pensionado’s”, zegt Marianne de Boer van BeFrank.

Veel Nederlandse gepensioneerden blijven doorgaans iets dichter bij huis dan de jongere vakantiegangers. Bijna 40% viert vakantie in eigen land, 49% houdt het op een land in Europa en slechts 7% kiest voor een bestemming verder weg. Toen de pensionado’s nog werkten, kozen ze veel vaker voor een reis naar Azië, Amerika, Afrika of Australië.

Stilzitten is er voor de meeste pensionado’s op reis trouwens niet bij. Liever zijn ze een beetje actief. Met wandelen bijvoorbeeld, 67% van de ondervraagden doet dat wel eens op vakantie. Net als culturele uitstapjes (57%), uit eten (52%) en fietsen (37%). Rust vinden de pensionado’s tijdens het lezen. Meer dan de helft van hen duikt tijdens de vakantie wel eens in een luchtige roman, spannende thriller of intrigerende biografie.

,,Het onderhouden van contacten met het thuisfront doen de pensionado’s van nu een stuk intensiever dan hun eerdere generaties deden”, weet De Boer. ,,Daarbij worden ze uiteraard een handje geholpen door de huidige technologie. De helft van hen stuurt WhatsApp-berichtjes met de smartphone, een derde houdt het op sms-berichten of een mailtje.”