Nieuws/Lifestyle
393434
Lifestyle

Beroemde gele voetpad wordt entree Van Gogh Museum

Wizard of Oz komt tot leven

Deze streetart creatie siert de komende anderhalve week de ingang van het Van Gogh museum.

Deze streetart creatie siert de komende anderhalve week de ingang van het Van Gogh museum.

Een 3D-weergave van de beroemde zonnebloemgele Yellow Brick Road uit de film The Wizard of Oz vormt de komende anderhalve week de entree van het Van Gogh Museum.

Deze streetart creatie siert de komende anderhalve week de ingang van het Van Gogh museum.

Deze streetart creatie siert de komende anderhalve week de ingang van het Van Gogh museum.

Vanmiddag vindt de opening plaats. Museumdirecteur Axel Rüger zal samen met actrice Sarah Dekker en de hond Moos (die momenteel in de musical de filmpersonages Dorothy en Toto spelen) als allereerste over het gele voetpad lopen. „Daarna wordt iedereen in de stad aangemoedigd om over de Yellow Brick Road te wandelen, huppelen of te dansen”, zegt Rüger.

Begrip in de homogemeenschap

De 3D-variant van de Yellow Brick Road is aangebracht in verband met EuroPride. Het Van Gogh Museum wil daarmee een statement maken. De film The Wizard of Oz uit 1939 is een begrip in de homogemeenschap.

Het sprookjesachtige verhaal gaat over Dorothy (destijds een rol van Judy Garland), die door een tornado terechtkomt in een land vol kleuren ‘ergens achter de regenboog’. Samen met haar hondje Toto, een vogelverschrikker, een blikken man en een angstige leeuw gaat ze op zoek naar de tovenaar van Oz. Die woont in een stad van smaragd, aan het eind van een geel geplaveide weg. De vraag ’Are you a friend of Dorothy?’ werd gesteld door opeenvolgende generaties homoseksuelen om te kijken of ze met gelijkgestemden te maken hadden.

Gele weg komt uit bij de regenboog

De gele Yellow Brick Road komt uit bij de regenboog. „Geel is bovendien de kleur van hoop en vriendschap”, zegt Rüger. „Wij verwelkomen hier in het Van Gogh Museum iedereen. Dorothy bewandelde de Yellow Brick Road en vond bevrijding met behulp van haar vrienden. Het element van vriendschap is een belangrijk component van Gay Pride, waarin saamhorigheid en diversiteit centraal staat.”

Overigens is het niet zo dat Vincent van Gogh homoseksueel was. „Wel heeft Van Gogh diepe, hartstochtelijke vriendschappen met mannen gehad”, aldus Rüger.

Cadeautje voor EuroPride

Bij de organisatie van EuroPride wordt het gebaar van het Van Gogh Museum als een cadeautje ontvangen. Quote van de aanjagers van de kunst en cultuur tijdens EuroPride 2016, Ilias Zian en Siep de Haan: „Kunst kan verbinden”, zeggen Ilias Zian en Siep de Haan van de kunst- en cultuurcommissie van het twee weken durende evenement. „Met dit openbare kunstwerken geeft het belangrijke Van Gogh Museum een teken van hoop en steekt de emancipatie een hart onder de riem, met name in deze tijden van spanningen.”

Vorig jaar baarde het Van Gogh Museum al opzien door kunstenaar Alice Wielinga een regenboog-variant te laten maken van het zonnebloemen-schilderij van Vincent van Gogh. De Yellow Brick Road is gemaakt door 3D-kunstenaars Ruben Poncia en Adry del Rocio.