Lifestyle/Thuis & Tuin
394470936
Thuis & Tuin

Curaçao kampt met groot zwerfdierenprobleem: dit kun je als toerist doen

Dierenarts Piet Hellemans schrijft om de twee weken in VRIJ over dierenthema’s. Vandaag vertelt hij wat we kunnen doen aan het zwerfdierenprobleem op Curaçao.

Met een team van dierenartsen en vele andere vrijwilligers hebben wij op Curaçao in twee weken meer dan 400 honden gesteriliseerd en gecastreerd. Hard werken, maar het gaf veel voldoening. Wij doen dit werk vrijwillig en meerdere stichtingen en particulieren hebben gedoneerd om dit project mogelijk te maken.

Curaçao heeft namelijk een groot zwerfdierenprobleem, zowel met honden als met katten. Op het eiland werken meerdere dierenartsen ook keihard om deze dieren te steriliseren, terwijl de stichtingen zich inzetten om de dieren op te vangen en nieuwe baasjes te vinden.

Helaas is het voortplantingssysteem van honden en katten zo efficiënt dat, zolang ze niet worden gesteriliseerd, het aantal zwerfdieren zal blijven toenemen.

Op Curaçao heerst veel armoede, ook al zie je dat amper als toerist. Voor veel mensen is een bezoek aan de dierenarts kostbaar en worden dieren daarom niet gesteriliseerd. Een ongesteriliseerde teef of poes kan twee keer per jaar drachtig zijn en pups of kittens krijgen. Die zijn zelf binnen een jaar vruchtbaar. Reken maar uit hoe snel dat kan gaan! Als mensen niet voor deze dieren kunnen of willen zorgen, eindigen ze vaak op straat, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig kunnen dierenartsen hier iets aan doen; we steriliseren de straatdieren en dieren die wel een baasje hebben maar die de operatie niet kunnen betalen. Zo voorkomen we dat er meer zwerfdieren bij komen.

Mocht je op Curaçao zijn en trek je je het lot van deze beestjes aan, bezoek dan eens een van de stichtingen die zich om zwerfdieren bekommert. Voor de verzorging zijn altijd geld en spullen nodig, maar adoptie is ook mogelijk. Als je tijd, ruimte en geld voor een nieuw gezinslid hebt, zal het dier je eeuwig dankbaar zijn.

Soms voelt de bestrijding van het zwerfdierenprobleem als een druppel op een gloeiende plaat. Maar genoeg druppels koelen de plaat uiteindelijk af en elders ter wereld is dit probleem inmiddels onder controle. Daarom blijf ik me inzetten.

Volg Piet op instagram: @piethellemans en op piethellemans.nl