Nieuws/Lifestyle
394800
Lifestyle

Terecht bang voor het donker

Filmrecensie: Lights out

Een lampje aan terwijl je slaapt is maar aanstellerij, toch? Niet in de horror 'Lights out'. Zodra alle lichten dimmen, verschijnt er een sinistere schim. Zet je de lichtschakelaar om, is de kwaadwillende geest opeens nergens meer te bekennen. En springt de lamp weer uit, dan blijkt de verschijning een paar stapjes naar voren te zijn gekomen.

Regisseur David F. Sandberg speelt leuk met dat idee, verzonnen voor een korte film die hij nu heeft uitgebouwd tot speelfilmlengte. Waar veel horrors zoveel mogelijk enge of bloederige taferelen tentoonstellen, zit de spanning hier juist in wat je niet ziet. Alleen even een glimp van dat naargeestige silhouet, en daarna weer de lichten aan.

In het verhaal dat daar omheen werd geschreven, gaat Rebecca (Teresa Palmer) terug naar haar moeder als ze erachter komt dat haar broertje wordt geterroriseerd door dezelfde geest die haar jaren eerder het leven zuur maakte. Sandberg wil daarin net wat te veel verklaren -het onbekende en onzekere is juist zo spannend- en neemt bovendien soms een loopje met de logica. Maar daar krijgen kijkers wel weer vindingrijke nagelbijt-scènes voor terug.