Nieuws/Lifestyle
394829
Lifestyle

Vrijdag overleg op stadhuis Amsterdam

Jordaanfestival wordt onbetaalbaar

De kosten voor het driedaagse Jordaanfestival, waar elk jaar een reeks aan Nederlandstalige artiesten optreedt, rijzen de pan uit.

Nu moet het festival van de gemeente Amsterdam de vloer betalen die op de Appeltjesmarkt gelegd moet worden. Die gaat volgens een schatting meer dan tienduizend euro kosten.

Daarmee is een bom gelegd onder het jaarlijkse festival dat dit jaar plaatsvindt in het weekeinde van 26 tot en met 28 augustus. Morgen vindt er overleg plaats op het stadhuis.

Naar het stadhuis

Organisator Jan de Bie kan zijn teleurstelling over de extra kosten niet verbergen. "Ok, we gaan morgen naar het stadhuis, maar de stemming is niet goed. Ik zit simpel in de hele discussie. Het is óf een festival óf geen festival. We hebben vorig jaar al zo'n strop gehad door het slechte weer, het kwam met bakken uit de lucht vallen, mede daardoor kunnen wij het echt niet meer permitteren."

De vloer moet gelegd worden omdat de Appeltjesmarkt een gedaantewisseling heeft ondergaan. Er liggen kiezelsteentjes over een groot deel van het plein. Vorig jaar heeft de gemeente daar een vloer overheen gelegd. Volgens een gemeentewoordvoerster is inmiddels gemeld dat de rekening daarvan eenmalig voor rekening van het stadhuis kwam.

Kostenpost is doodsteek

"Het Jordaanfestival is ondertussen het duurste feestje in de stad", verzucht De Bie. "Elke keer komt er weer een kostenpost van de gemeente bij. De ene keer is het security dan weer een verkeersregelaar. Op een gegeven moment kan het gewoon niet meer. Zeker niet als je weet dat niemand er rijk van wordt."

Voor De Bie voelt de extra kostenpost als een doodsteek van zijn kindje. "Met die kiezeltjes wordt het terrein afgekeurd als evenementengebied. Ik vind dat, als de gemeente een evenemententerrein aflevert, daar rekening mee moet houden."

Wel of geen evenemententerrein

Waarop een reactie komt van de gemeente: "De Appeltjesmarkt is geen evenemententerrein, maar een verblijfsterrein voor de buurt. Daarom mag er juist maar eenmaal per jaar een evenement plaatsvinden", zegt een woordvoerster.

In de discussie over de herinrichting van de Appeltjesmarkt, die een paar jaar geleden werd gevoerd, riep de Jordaanfestival-organisator steeds dat er voor asfalt gekozen moest worden in plaats van voor grind. "Het is de politiek die voor grind kiest; wij niet. Omdat het mooier zou zijn, maar functioneler is het in elk geval niet."

Aangename verblijfsruimte

De gemeentewoordvoerster laat weten dat de Appeltjesmarkt een herinrichting heeft ondergaan, "zodat het een meer aangename verblijfsruimte voor de buurt is. Een deel van de Appeltjesmarkt is hierbij bedekt met grind. Dit gedeelte moet vanwege veiligheidsredenen afgedekt worden tijdens het Jordaan Festival."

Van die 'aangename verblijfsruimte' merkt De Bie niets. "Niemand loopt er overheen. Het is verschrikkelijk slecht lopen over dat grind. De enigen die het daar op een wandelingetje wagen zijn honden en katten."

De Bie is er duidelijk over: "Wij gaan het niet betalen. Dat kunnen we niet. Dan kan ik net zo goed meteen mijn faillissementsverklaring tekenen."