Nieuws/Lifestyle
396211
Lifestyle

Fietsparadijs Zuid-Limburg

In ’Sturen’ wekelijks aandacht voor de mooiste fiets-, vaar- en autoroutes. Dit keer fietsen we door het mountainbike-walhalla Zuid-Limburg. Iedereen kan het. Sinds de doorbraak van de elektrisch mountainbike is het gedaan met de smoesjes.

“Welkom. Open als het licht brandt!” Het gaat er ongedwongen aan toe bij café ‘A Gen Kirk’. De naam betekent in het lokale dialect zoveel als ‘Aan de Kerk’. De kerk in kwestie is de Sint-Martinuskerk in Vijlen. Omdat hij op een heuvel staat van bijna 200 meter hoogte, torent hij boven alle kerken van Nederland uit.

Ik hijg nog na van het klimmetje, maar kan mijn geluk niet op.  De peertjes in de kroonluchter verspreiden een gouden gloed boven de teek. Het licht brandt! En dat niet alleen. Zodra ik de deur openzwiep dringen de geur van verse appeltaart en koffie om voorrang.

Christus- en Mariabeelden

Wat een heerlijke plek is dit. In de vensterbanken, op de kasten … overal staan Christus- en Maria-beelden. “Tja, het verzamelen is een beetje uit de hand gelopen,” aldus waard Daniel. “Mensen uit de buurt brengen ze spontaan langs als oma is overleden.”

Dit Tehuis voor Verweesde Madonna’s en Jezussen zou het meest fietsersvriendelijke café en B&B van Limburg zijn. En de rest van de wereld. Daar lijkt het inderdaad op. De achterkamer wordt gevuld door een roepje enthousiaste, mamil’s: middle-aged-men-in-lycra.

Mooiweerfietser

Oftewel mannen gestoken in fietskleding die bol staat van namen van bedrijven uit de buurt. Hun ranke racertjes, wegen de helft minder dan hun buik. Maar ook de ‘mooiweerfietser’ weet deze iconische plek te vinden. “Dankzij de e-bike komt iedereen boven, aldus gastvrouw Yvonne.”

Waarom dit zo’n fietsers-magneet is, weten stamgasten Wiel en Bert. “Fietsers mogen tegen een kleine vergoeding de omkleedruimte, lockers en douches gebruiken. Ideaal voor wie van ver komt. Bovendien is het hier geweldig fietsen.”  Om dat te bewijzen nodigen de fietsende locals mij uit voor een mountainbiketocht: de Vijlenroute.

Beloning

“Eentje voor gevorderden, want steile klims en afdalingen,” waarschuwt Wiel. Daar blijkt geen woord van gelogen, want de helft van deze 26 kilometerlange route zizagt door het Vijlenerbos, dat enthousiast bergt en daalt.  We slechten zelfs ‘de Camerig’, officieel de moeilijkste klim van Nederland. Regelmatig moet het kleinste blad erop, een enkele keer gaat het stijgingspercentage richting de 12%. En er zitten wat ‘technische’ stukken in.

De beloning is niet gering: het ene moment fietsen we over single track dwars door dicht bos, even later knallen we dwars door de weilanden en kunnen we kilometers ver kijken. We fietsen langs bidkapellen die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Nederland. Net als de enorme, vierkante hofboerderijen. Langs de bewegwijzerde route staan zelfs enkele zeldzame vakwerkboerderijen.

 

Frisse finish

Bij Epen passeren we De Smidse dat net als A gen Kirk volop wandelaars en fietsers aanzuigt. Ter hoogte van Bissen is het uitzicht kenmerkend voor deze regio: terwijl ik tussen de weilanden met mijn rug naar het Kruisbosch sta, glooit het Limburgs Landschap naar hartenlust richting horizon. Boerderijen, dorpjes en heggen die de landerijen afbakenen, bepalen het bijna Toscaanse panorama. Alleen de cipressen ontbreken.

Als we de rivier de Geul voor de tweede keer passeren, begroet de kerk van Vijlen ons van verre. De meet!  Nog een laatste klim en dan een sprintje richting douches. Wat een geweldig frisse finish is dat.

Eten, drinken, slapen

Sfeervol café en B&B: www.agenkirk.nl. (Informeer ook naar hun fietsarrangement.) Spectaculair terras en appartementen: www.smidse.nl. Extra praktisch voor groepen www.landal.nl Hoog Vaals. Lekker Limburgs en een geweldig panorama: www.vijlerhof. Bij www.uitdekunstvijlen.nl is het eveneens genieten van het eindeloze uitzicht en hun keuken die onderscheiden is met een Bib Gourmand.

Doen

Wijnproeverijen www.wijngaardmartinus.nl, salsalessen www.restaurantcuablibre.nl, golfclinics www.golfclubhoogvaals.nl en www.drielandenpunt.nl

ROUTE

Superfijne Mountainbikeroutekaart met 18 verschillende routes is verkrijgbaar via www.vvvzuidlimburg.nl.

Routesuggesties via www.vvvzuidlimburg.nl/routes

INFORMATIE

www.vvvzuidlimburg.nl

Limburgse vlaai

Dit gebak wordt vooral geassocieerd wordt met Nederlands Limburg. Haar oorsprong is echter Duits. De vlaai veroverde in het begin van de 20 eeuw de rest van Nederland doordat een Maria Hubertina Hendrix zij verkocht op het station in Weert aan treinreizigers. De rest is geschiedenis. De legendarische vlaaienverkoopster heeft een standbeeld in Weert.