Nieuws/Lifestyle
398625
Lifestyle

Abou Jahjah bijt spits af in Zomergasten

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

HILVERSUM - Dyab Abou Jahjah is op zondag 31 juli de eerste van zes Zomergasten van dit seizoen bij de VPRO. De omroep kondigde hem zaterdag als laatste aan, nadat begin deze week bekend was geworden dat premier Mark Rutte de rij sluit op zondag 4 september.

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

De in Brussel woonachtige Abou Jahjah was oprichter van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL). Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink noemt hem onder meer "een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België". Aan de hand van beeldfragmenten wil Abou Jahjah inzicht geven in zijn ideeën en idealen.

De geboren Libanees is omstreden vanwege zijn extreme standpunten. Ook bij het uitkomen van zijn nieuwste boek Pleidooi voor radicalisering op 15 september bij De Bezige Bij, zorgt hij al voor verschijning voor controverse. Enkele schrijvers, onder wie Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa kondigden aan de uitgeverij te verlaten als het werk van de activist wordt gepubliceerd.

De andere vier gasten van het live-tv-programma zijn deze week ook al bekendgemaakt. Het zijn presentator Arjen Lubach, oud-politica Hedy d'Ancona, de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck en hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier.