Nieuws/Lifestyle
403388
Lifestyle

Waarom moet je vaak plassen als je alcohol drinkt?

Bijna iedereen kent het wel. Je staat in de kroeg, drinkt een paar biertjes en als je eenmaal naar de wc bent geweest lijkt het hek van de dam; je moet opeens veel vaker plassen. Hoe zit dat? Alcohol droogt toch juist uit?

Het heeft allemaal te maken met onze nieren en een zogenaamd antidiuretisch hormoon (ADH). Dit hormoon zorgt ervoor dat onze drang om de plassen enigszins wordt gecontroleerd, zodat je niet de hele dag op de wc zit. Alcohol verstoort dit systeem en remt de aanmaak van het hormoon. Het maakt daarvoor niet uit of je naar bier, wijn of sterke drank grijpt.

Drink langzamer

Je lichaam houdt zich vaak nog even goed, maar na een half uur tot een uur begin je toch sterk het gevoel te krijgen dat je moet plassen. Dit is het punt waarop de nieren minder water absorberen en de hoeveelheid vloeistof in de urineblaas groter wordt. Daarom moet je vaker naar de wc en per keer plas je ook nog eens meer. Je verliest veel vocht en dit heeft weer tot gevolg dat je sneller een kater krijgt, nadorst hebt en je lichaam uitdroogt.

De oplossing ligt voor de hand; minder alcohol drinken, of in ieder geval op een rustiger tempo. Daarnaast is het verstandig om tussen de alcohol door af en toe een glas water te nemen om het vocht in je lichaam enigszins op peil te houden.