Nieuws/Lifestyle
403634
Lifestyle

Wereld Tapasdag

De beste Spaanse tapas

Het is vandaag Wereld Tapasdag. De hele dag staat in het teken van de heerlijke Spaanse hapjes die zo geliefd zijn dat ze een eigen dag verdienen. Dit zijn de populairste tapas.

Wie aan Spanje denkt, denkt ook vaak aan lekkere Spaanse tapas. De beroemde kleine hapjes met de naam "tapas". De naam is afkomstig van de bordjes waarmee wijnglazen afgedekt werden om te voorkomen dat er vliegen in zouden komen. Op 16 juni wordt de Wereld Tapasdag georganiseerd. Een mooi moment om de beste Spaanse tapas onder de loep te nemen.

1. Tortilla Española

De Spaanse aardappeltortilla is zonder twijfel een van de meest typische gerechten uit de Spaanse keuken. Deze wordt in stukjes aangeboden bij alle Spaanse tapasbars en kent vele variaties, zoals tortilla met spinazie, chorizo of zelfs met serrano ham. De klassieke versie, ook bekend als tortilla de patatas, wordt echter enkel gemaakt van eieren, aardappelen, uien en olijfolie.

2. Patatas Bravas

Bij elke Spaanse tapasbar zal je patatas bravas op het menu vinden. Een portie gebakken aardappelen met een pikante saus, die afhankelijk van de voorkeur van de chef verschillend van smaak kan zijn. Spanjaarden eten hun patas bravas graag vergezeld van een ijskoud biertje.

 

3. Spaanse kaas en vleeswaren

Om het beste van de Spaanse keuken te proeven bestel je altijd een plateau met verschillende Spaanse kaas en vleeswaren. Populaire opties zijn de queso manchego (kaas), jamón serrano of ibérico, en worsten zoals chorizo, morcilla, longaniza, lomo, fuet en salchichón. Het is nog lekkerder in combinatie met pan con tomate (brood ingewreven met tomaat)!

 

4. Croquetas

Spanjaarden vinden dat hun moeder de beste croquetas maakt. Gelukkig hebben de meeste tapasbars ook heerlijke Spaanse kroketten. Vooral als op het menu staat dat de croquetas huisgemaakt zijn ('de la casa' of 'caseras'). Vaak zijn ze van kip en stukjes ham gemaakt, maar je kunt ze ook vinden met kaas en spinazie, kabeljauw, heek en champignons. De variaties zijn eindeloos en ze smaken keer op keer goed!

 

5. Gefrituurde vis

Als je besluit om bij een strandtentje te eten vergeet dan niet om een ​​portie pescaíto frito te bestellen. Je kunt voor de bekende calamares a la romana (gefrituurde pijlinktvis ringen) gaan, of juist voor chipirones (gefrituurde kleine inktvis), chocos (gebakken inktvis) of voor gevarieerde vis kiezen (ansjovis, sardientjes...). De vis wordt bestoven met bloem en in hete olie gefrituurd. Lekker met een uitgeknepen citroen er over.

 

Meer informatie bij het Verkeersbureau van Spanje  of http://www.spain.info/nl/