Nieuws/Lifestyle
404950
Lifestyle

PINKPOP COLUMN - De echte

Telegraaf-verslaggever Marcel Frost

Telegraaf-verslaggever Marcel Frost

De middelbare school was een martelgang, zowel voor mij als voor mijn leraren. En ja, dat lag voornamelijk aan mij. Huiswerk? Dat was voor stommeriken... De veelbelovende vwo-leerling wist uiteindelijk met de hakken over de sloot de havo af te ronden, omdat jarenlang de aandacht met name lag op 'buitenschoolse activiteiten'. En afgezien van het verdriet dat ik mijn ouders daarmee deed, denk ik er nog altijd vooral grinnikend aan terug.

Telegraaf-verslaggever Marcel Frost

Telegraaf-verslaggever Marcel Frost

Te midden van de eindeloze lesdagen op die gewraakte leerfabriek blijft echter één moment voor altijd positief in het geheugen gegrift: de muziekles - doorgaans net zo saai als de rest - waarin de docent stilstond bij het album Sgt. Pepper’ s Lonely Hearts Club Band. Hij hield een fascinerend betoog over het verhaal achter de plaat. Het album zou zowel op de hoes als in de nummers verwijzingen bevatten naar het vermeende overlijden van Paul McCartney (in 1966) die daarna in allerijl is vervangen door een dubbelganger. Zie ook Wikipedia, Paul is dead.

Als tiener werd ik direct gegrepen door de muziek van de plaat én het verhaal, al nam ik dat laatste met een flinke korrel zout. De zaterdag na die monumentale muziekles sjeesde ik wel naar de winkel om dit meesterwerk te kopen. Nog steeds staat het het album in mijn 'vinylmuseum'.

Complottheorieën zijn tot op de dag van vandaag niet zo aan mij besteed, maar de fabels rond de dood van McCartney heb ik de afgelopen decennia met tientallen familieleden, vrienden en bekenden gedeeld; vorige maand zelfs nog. Gewoon, omdat het een mooi verhaal is.

Vanavond staat Paul McCartney op Pinkpop. De échte. Denk ik.