Nieuws/Lifestyle
405282
Lifestyle

Mijn garage

Een Engelse heer

Hans de Koning: „In de XJ was het helemaal stil.”

Hans de Koning: „In de XJ was het helemaal stil.”

De Jaguar XJ-S van Hans de Koning is een echte Britse heer: Racing Green met beige leder. Voordat hij de auto 16 jaar geleden mocht kopen, moest hij eerst op audiëntie. Een kijkje in zijn garage.

Hans de Koning: „In de XJ was het helemaal stil.”

Hans de Koning: „In de XJ was het helemaal stil.”

’Toen ik een jaar of twintig was, dacht ik na heel veel overwerken en krantenwijkjes: ik koop een Jaguar XJ. Daarin pas je in ieder geval met z’n vieren, dan kun je uitgaan enzovoorts. Van de buitenkant glom die auto geweldig, maar van binnen was-ie rot. De gordels zaten zelfs los. Toen heb ik hem na een half jaar weggedaan. Hij werd ’in concoursstaat’ meegenomen voor een paar honderd euro.

Vroeger had je geen auto’s die stil waren. Je hoorde alles pruttelen. Ik had een oude Peugeot 404, een dieseltje waarin je echt alles hoorde. Maar in de XJ was het helemaal stil. Dat blijft je ij.

Jaren later was ik bij mijn accountant en zei ik: Ik zou nog eens een XJ in British Racing Green willen. Hij had eigenlijk geen idee, maar vertelde dat er een bij een klant van hem stond. Hij stond daar in de serre en het was de derde Jaguar die deze mensen ooit kochten.

De man was vier jaar eerder overleden en zijn weduwe reed er niet mee omdat ze er eigenlijk te klein voor was.

Na het onderhoud bij de garage in Breda te hebben gecheckt, wilde ik de auto kopen. Maar zo werkte dat niet bij mevrouw. ’Waar gaat u ’m voor gebruiken?’ vroeg zij. Er was een man uit Waalwijk langs geweest die dagelijks in de wagen wilde gaan rijden. Maar nee, dat wilde ze niet. Ik toer er in de zomer een keer mee, vertelde ik haar toen.

Toch zou zij het liefst zien dat ik nog eens met mijn vrouw op bezoek kwam. Dus ik met mijn echtgenote en twee dochters op de koffie in Breda. De prijs is in die gesprekken nooit ter sprake gekomen: ’Daar worden we het wel over eens’.

Later is deze vrouw komen kijken of wij hem écht in de stalling hadden staan. Dat moet ook, want hij is er niet voor gemaakt om buiten te staan. Engelse heren slapen binnen.”

Eigenaar: Hans de Koning (58)

Beroep: Ondernemer

Auto: Jaguar XJ-S 5.3 V12

Bouwjaar: 1984

Geschatte waarde: €15.000 - €40.000

Gemaakt: 1976-1996

Motor: 5,3 liter V12 benzinemotor, 295 pk

Topsnelheid: 241 km/u 0-100 km/u: 8.1 s

Toekomstplannen: „Hij gaat in elk geval nooit meer weg.”