Nieuws/Lifestyle
405284
Lifestyle

Aan mijn steiger

Varend wereld rond

Jurgen Kramer en zijn Beneteau Oceanis 423 Clipper

Jurgen Kramer en zijn Beneteau Oceanis 423 Clipper

Het liefste begint hij vandaag al aan de zeilreis die hij volgend jaar met zijn gezin gaat maken door het Caribisch gebied. ‘Ik ben er iedere dag mee bezig’. Een kijkje aan de steiger van Jurgen Kramer (52).

Jurgen Kramer en zijn Beneteau Oceanis 423 Clipper

Jurgen Kramer en zijn Beneteau Oceanis 423 Clipper

Het plan om met zijn zeilboot een wereldreis te maken, leeft al jaren. Zeilen zit Jurgen Kramer in het bloed. Op zijn zevende had hij zijn eerste zeilbootje; met zestien jaar bracht hij als zeilinstructeur alle zomers op het water door.

„Zeilen, water en wind hebben me altijd een gevoel van vrijheid gegeven. Als ik me vroeger niet fijn voelde, reed ik even naar zee. Dan liet ik me in gedachten meevoeren naar de horizon en kon ik mijn hoofd leegmaken.”

Trots

Sinds een half jaar is hij de trotse bezitter van een Beneteau Oceanis 423, een zeewaardig zeiljacht. Zeilinstructeur is hij allang niet meer. „Als change manager loods ik nu bedrijven door zwaar weer.”

In 2011 kregen Jurgen en zijn vrouw Mirjam het idee om met het gezin een paar maanden vanaf Nieuw-Zeeland te gaan zeilen. „We wilden de kinderen iets meegeven van de wereld.” Maar toen kreeg Jurgen een hartinfarct. „Het was kantje boord. Zoiets verandert veel in je leven. Ik heb een gezin, vijf dochters, en het had zomaar voorbij kunnen zijn. Bang om de zee op te gaan ben ik nooit geweest. Ik ben zo snel mogelijk weer gaan zeilen. Naar de Filipijnen bijvoorbeeld, waar ik al vele jaren meedoe aan de tweejaarlijkse Rolex Chinese Sea Race, de Formule 1 onder de zeilraces. Ik wil leven, ik heb nog sterker het gevoel om ‘te gaan’.”

Oversteek

„We hebben nu gekozen voor het Caribisch gebied. We gaan met de twee jongste kinderen van 5 en 8 jaar, dus we willen niet te veel lange dagen op zee zijn, maar zoveel mogelijk zien. Het plan is om in oktober volgend jaar via Kaapverdië de oversteek te maken; mijn vrouw zal het vliegtuig nemen met de kinderen. We willen naar Dominica, de Bovenwindse Eilanden en de Dominicaanse Republiek. Naar de Virgin Eilanden en de San Blas-archipel voor de kust van Panama; dat moet ook prachtig zijn. Als het orkaanseizoen weer begint in maart 2018, willen we via Cuba terug naar New York.”

 

Eigenaar: Jurgen Kramer (52)

Beroep: Change manager

Bootmerk en type: Beneteau Oceanis 423 Clipper

Bouwjaar: 2003

Werf (gebouwd bij): Beneteau

Motor: Volvo Penta D2 55pk

Geschatte waarde: 100.000 euro

Mooiste reis: Rolex Chinese Sea Race

Toekomstplannen: Zeilreis van half jaar met gezin door Caribisch gebied.

Ook een bijzondere boot aan je steiger? Mail vrij@telegraaf.nl