Nieuws/Lifestyle
407041
Lifestyle

Barbecueën nieuwe stijl

Hoe te barbecueën deze zomer volgens Harm-Jan de BBQ-man

Het barbecueseizoen is geopend. In een land waar het gros van de vleeseters geen flauw benul heeft hoe je een speklap goed en gezond gaar bakt op een rooster, worden de barbecues steeds geavanceerder. Zo hamert Harm-Jan de BBQ-man op barbecueën nieuwe stijl: het indirecte barbecueën. Waarom? Het is erg smaakvol en verantwoord!

“Ik ben absoluut de man van vuur en vlam. Lekker bakken op houtskool of briketten, dat is echt mijn pakkie an”, zegt Harm-Jan Bloem, eigenaar van BushKitchen en al jaren een bekend gezicht van tv als BBQ-man. “Barbecueën op vuur is echt een stoer mannending. Het hele proces van het ding aansteken is fantastisch. Ik werk ook veel in Afrika, waar ik workshops geef in de outdoor. Als je daar gaat barbecueën, heb je geen elektriciteit of gas. Daar moet het met vuur.”

 

Maar ondanks al dat rondvliegende testosteron boven de braadworsten op het vuur, komen er steeds geavanceerdere barbecues op de markt. Zonder vuur en aanbrand- proof. Zelfs de groentjes onder ons kunnen met de nieuwste technieken een perfect mals vleesje afleveren. Harm-Jan moet ook eerlijk bekennen dat hij in Nederland is overgestapt op een van de nieuwste technieken. “Ik ben overgegaan op barbecueën op gas. En dan de indirecte methode. Je barbecuet hierbij in de hete lucht van het vuur. Het is briljant.”

Indirect barbecueën

Indirect barbecueën kan alleen met een deksel. De vleeslapjes liggen niet direct boven de kolen of gasring, maar daarnaast boven een bakje met water. Het vlees wordt langzaam en gelijkmatig gaar door de hete lucht die onder de deksel blijft hangen. De condens die hierbij ontstaat, zorgt voor een vochtige lucht. “Echt waar, je vlees is daardoor tien keer lekkerder dan wanneer het uit je heteluchtoven komt”, aldus Harm-Jan. “Neem een slavinkje. Met een beetje grilkruiden erop, kun je er je vingers bij opeten, zo lekker.”

De typisch Nederlandse barbecuegeur

De indirecte methode is de nieuwste vorm van barbecueën en de ontwikkeling hiervan gaat ontzettend snel. Je kan indirect barbecueën op gas of houtskool. Bij een gasbarbecue lekken de sappen van het vlees via een trechter in een bakje. Zo voorkom je dat het sap op de gasring lekt. Of in de kolen bij een houtskoolbarbecue. “Met de indirecte methode zijn we af van die typisch Nederlandse, rokerige barbecue-geur”, aldus Harm-Jan.

Neem de tijd

Een beetje geduld vereist deze methode echter wel. “Je kan beter op een lage temperatuur langzaam barbecueën dan op een hoge temperatuur snel barbecueën. Behalve bij rood vlees, dat wil je eerst even aanschroeien.” Stop je tijdens het wachten niet al helemaal vol met stokbrood en aardappelsalade. Blijf geconcentreerd barbecueën en neem gewoon nog een drankje tijdens het wachten, luidt de wijze les van de BBQ-man.

Gezond

Je kan nauwelijks fouten maken bij de indirecte methode. Het vlees kan niet zwart worden en je hebt geen last van as- en roetdeeltjes. “Het is vele malen gezonder”, zegt Harm-Jan, die voor een veilige en gezonde barbecue-stijl pleit. Daarbij heeft hij een goede tip voor mensen die geen barbecue hebben…

Weg met de wegwerpbarbecue!

“Koop geen wegwerpbarbecue in de supermarkt! Dat is zo slecht. Je vlees ligt veel te dicht op de kolen, waardoor paraffine en andere chemische stoffen in het vlees gaan zitten. Er is nog geen wetgeving hiervoor in Nederland, maar ik hamer er op. Zorg dat je vlees altijd ten minste 15 centimeter van de kooltjes of briketten af ligt. Als je spontaan wilt barbecueën in het park of op balkon, schaf dan een iéts betere barbecue aan waarbij het rooster wat hoger ligt. Zorg daarnaast dat je onder een deel van het rooster geen kooltjes hebt liggen, zodat je een ontsnappingsruimte hebt voor je vlees. Dat vergeten veel mensen. Als je vlees dan iets te snel gaat, kun je het even naar de andere kant van het rooster schuiven.”