Nieuws/Lifestyle
407063
Lifestyle

Kostbaarste bloemenboek ter wereld

Al in 1613, het jaar van uitgave, kostte een Deluxe-editie van dit in Nuremberg vervaardigde bloemenboek 500 florijnen. Ter vergelijk: dat was destijds ook de prijs van een doorsnee huis in de Duitse stad.

Dit onlangs in een particuliere Italiaanse bibliotheek ontdekte exemplaar van de Hortus Eystettensis wordt op 13 juli geveild bij Christie’s in Londen. De geschatte waarde is: 800.000 tot 1,2 miljoen Britse Pond. „Dit is het kostbaarste bloemenboek ter wereld”, zegt expert Margaret Lane Ford van Christie’s.

 

De uitgave is nog geheel in de oorspronkelijk staat, in de originele binding. „Wat deze versie ook uniek maakt is dat de gravures handgekleurd in Italië zijn en niet in Duitsland, zoals de andere 28 exemplaren die bekend. Een daarvan wordt bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag”, weet Ford.

 

„De oorspronkelijke eigenaar van dit boek was de arts Giovanni Faber uit Rome, die zich in de hoogste wetenschappelijke en artistieke kringen van die tijd ophield en bevriend was met Galileo en Rubens.