Nieuws/Lifestyle
407071
Lifestyle

Spectaculaire streetart vind je in Heerlen

De Limburgse stad Heerlen is al meerdere keren door de pers als ’streetart hoofdstad van Nederland’ bestempeld. Niet gek, want de stad blinkt uit in haar vele bijzondere graffiti-werken. Kijk mee naar dit staaltje muurkunst!

Dit jaar won artiest Collin van der Sluijs de Dutch Streetart Awards met zijn kunstwerk ’Koolpiet’. Hierop is een gekooide vogel en een gasmasker afgebeeld. Het kunstwerk verwijst naar het mijnverleden van Heerlen. De mijnwerkers namen destijds een kanariepietje mee om eventuele gaslekken te ontdekken in de mijnen. Als de vogel het loodje legde, wisten de mijnwerkers dat ze snel naar boven moesten.

Verzameling

De Limburgse Sanne Gijsbers van Street Art Heerlen blogt al jaren over de streetart in haar stad. Bij ieder streetart-festival dat in Heerlen georganiseerd wordt, is ze betrokken. Daarbij blogt en fotografeert ze over de muurkunst. Na vijf jaar was haar archief zo groot, dat ze samen met een aantal andere initiatieven besloot om een website te starten waarop alle streetart bij elkaar komt. Dat werd streetartheerlen.nl. Een kleine selectie van pareltjes:

Dit werk van Super-A is een ode aan de arbeiders in Heerlen die elke dag streden om hun gezinnen te voeden.

Het rendier met handschoenen aan zijn gewei. Dit werk getiteld ’A crazy little thing called glove’ is van Telmo en Miel.

Muurschildering 'De vreemdeling' van de broers Pandolfo.

De kunstenaar Troy Lovegates haalde inspiratie uit de folklore van de hobo-cultuur.

Dit werk van Claudio Ethos laat de strijd van het dag-tot-dag bestaan van de inwoners van Sao Paulo zien.

Kriebelstad van de Italiaanse Millo.

James Jetlag en Cuttin' Class maakte dit kunstwerk van een breakdancer om een stukje lelijk Heerlen op te poetsen.

De zuster pakt de zieke poppetjes op en maakt ze weer beter. De muurschildering in het lokale ziekenhuis is van Dave de Leeuw.

Kunstenaar Pablo Delgado ging met onze Hollandse meesters aan de haal en maakte dit miniatuur-kunstwerk. Het melkmeisje giet in deze vrije vertaling van Delgado oranje verf op de grond, die langzaam zijn weg vindt tussen de tegels. Omdat we geen genoeg krijgen van dit mini-melkmeisje, nog even een close-up:

 

Deze tekening van Hendrik Beikirch staat symbool voor de verandering van mijnstad naar moderne stad. De kunstenaar wordt geroemd om zijn gigantische zwart-witprotretten, die op wolkenkrabbers wereldwijd pronken.

Banksy

Bij veel graffiti-kunstenaars spelen maatschappelijke thema’s een belangrijke rol in hun werk. Denk aan Keith Haring of de mysterieuze Britse kunstenaar Banksy, van wie bijna niemand weet wie hij is. In de VRIJ van zaterdag 4 juni hebben we een reportage over deze mysterieuze man. Zijn werk is vanaf 18 juni te bewonderen in de Beurs van Berlage in Amsterdam.