Nieuws/Lifestyle
410408
Lifestyle

Interview met Axel Rüger: ’Nog lang niet Van Gogh-moe’

China krijgt Vincent van Gogh-Experience

Voor Van Gogh-fans die waarschijnlijk nooit in de gelegenheid zijn om naar Amsterdam te reizen, heeft het museum de Van Gogh Experience in het leven geroepen. China is als eerste aan de beurt.

Dat laat directeur Axel Rüger, die nu tien jaar de scepter zwaait over het Van Gogh Museum in Amsterdam, vrijdag weten in een interview in de Telegraaf.

„Wij krijgen jaarlijks zoveel aanvragen voor bruiklenen, die kunnen wij helaas niet allemaal honoreren. Daarvoor is onze collectie te klein en te kwetsbaar. Om zoveel mogelijk mensen toch zijn werk te laten ervaren, hebben we de Van Gogh Experience bedacht”, vertelt Rüge.

„In juni wordt deze in Peking gelanceerd en zal dan in twee sets door China reizen. Het is een driedimensionale ervaringswereld, waarin de bezoekers door het leven en werk van Van Gogh worden geleid. Anders dan bij ons museum, waar vanzelfsprekend zijn kunst voorop staat, ligt bij de experience de nadruk op zijn leven.”

Het is niet niks, dagelijks vijf- tot tienduizend bezoekers over de vloer krijgen. Maar directeur Axel Rüger draait er zijn hand niet voor om. Sterker nog hij geniet ervan.

„Vincent is veel meer dan een bekende schilder. Hij is een wereldwijd fenomeen. Een superster, die overal van Australië en Afrika tot Amerika bekend is en vrijwel iedereen aanspreekt en inspireert. Door zijn werk, maar ook door zijn strijd met het leven”, zegt de van origine Duitse Rüger.

„De mensen zijn nog lang niet Van Gogh-moe. Integendeel. Ik heb de belangstelling alleen maar zien toenemen. Het afgelopen jaar mochten wij zelfs 1,9 miljoen bezoekers verwelkomen. Een recordaantal. En de gemiddelde leeftijd van onze bezoekers is 32 tot 35 jaar. We spreken dus ook een jongere doelgroep aan dan veel andere musea. Dat doen wij bijvoorbeeld met onze speciale vrijdagavondprogrammering Vincent op vrijdag.”

Lees hier het hele interview met Axel Rüger.