Nieuws/Lifestyle
410697
Lifestyle

Daarom slaap je slecht

Computeren in bed, koffie drinken, ’s avonds laat nog werken. Allemaal bekende factoren die de slaap kunnen beïnvloeden. Toch zijn er nog een hoop andere verrassende zaken die ervoor kunnen zorgen dat je de halve nacht ligt te hanewaken. 

  • Onregelmatig eten

Gezellig, zo’n happy hour met bitterballen ’s avonds. Maar pas op, doe je dit een paar avonden per week kan dat niet allleen uw dieet beschadigen, maar ook een negatieve invloed hebben op de slaap. Een laat diner is oké, zolang het niet iedere dag is.

  • Een frisse mond

Natuurlijk is het goed om de tanden te poetsen voor het slapen gaan, maar probeer eens een nieuwe tandpasta. Uit onderzoek blijkt dat de geur van pepermunt de hersenen stimuleert, waardoor je je juist wakkerder gaat voelen. Probeer een andere smaak, zoals aarbei of bubblegum.

  • Een spannend boek

Veel mensen lezen nog eventjes voor het slapen gaan. Is het boek erg spannend, dan kan dit een verstorend effect hebben op de slaap. Spanning, emotie en intellectueel veeleisende activiteiten leiden tot een slechte kwaliteit van de slaap. Probeer iets luchtigs te lezen, zoals een sport- of entertainmenttijdschrift.

  • Roken

Al lijkt een sigaretje ’s avonds de stress en zenuwen weg te nemen, dit late roken zorgt ervoor dat het lastiger wordt om in slaap te vallen. Lukt het niet om helemaal te stoppen, laat dan in ieder geval die late sigaret liggen.

  • Koud water

Een lekkere plens koud water in je gezicht helpt om de huid te reinigen, maar het stimuleert tegelijkertijd het lichaam om energie vrij te maken zodat je warm blijft. Deze energie zorgt er op zijn beurt weer voor dat het lastig wordt om de slaap te vatten. Was het gezicht ’s avonds met warm water en bewaar die koude golf voor ’s morgens vroeg.

  • Lekker knuffelen

Knuffelen in een lekker warm bed lijkt misschien een goed begin van een rustige nacht, maar een verhoging van de lichaamstemperatuur verstoort de slaap. Omdat het natuurlijk wel heel fijn en gezellig is om lekker tegen elkaar aan te kruipen, kan het helpen om de temperatuur in de slaapkamer wat omlaag te brengen.