Nieuws/Lifestyle
410701
Lifestyle

Je plas ophouden: hoe slecht is dat eigenlijk?

In de bioscoop, tijdens een belangrijke vergadering, in de file. Een volle blaas kan nogal ongelegen komen. Vaak zit er niets anders op dan je plas even op te houden. Maar hoe slecht is dat eigenlijk? Amerikaanse uroloog Alex Shteynshlyuger legt uit.

"De blaas is zeer flexibel", vertelt de arts tegenover The Greatist. "Het is ontworpen om veel urine vast te houden, dus je kunt je plas best eventjes ophouden. Dat is niet meteen gevaarlijk." Regelmatig te lang blijven rondlopen met een volle baas lijkt daarentegen géén goed idee.

'Spierzak'

Om te begrijpen hoe de blaas precies werkt, eerst wat wetenschappelijke feitjes.

Ons lichaam bestaat uit organen en spieren. Het grootste verschil is dat je spieren kunt trainen en organen niet. De blaas is een kruising van beiden; een zogeheten 'spierzak'. Baby's kunnen hun blaas nog niet controlen, maar naarmate we ouder worden en meer 'trainen' krijgen we daar vanzelf meer handigheid in.

De blaas is gemaakt van elastisch weefsel en spierweefsel dat uitrekt wanneer de blaas vol zit. Op dat moment krijgt ons brein een seintje dat het tijd is om te plassen.

Wacht je regelmatig te lang (uren) met een toiletbezoek dan creëer je een 'extreem sportieve blaas', zoals Shteynshlyuger het noemt. "En dat is gevaarlijk. Op de lange termijn kan het elastische weefsel namelijk beschadigd raken. Hierdoor loop je meer risico op complicaties als nierschade en verschillende urineweginfecties."

Tips

Dit gebeurt overigens alleen in extreme gevallen en die schade is niet per se onherstelbaar. Een keertje je plas ophouden wanneer dat niet anders kan, bijvoorbeeld in de file, is dus geen onwijs grote ramp. Maar maak hier geen gewoonte van, benadrukt Shteynshlyuger. "Probeer gewoon altijd te gaan wanneer je moet."

De gemiddelde persoon plast overigens vier tot tien keer per dag. Moet jij voor je gevoel veel vaker? Dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Ten eerste: laat die borreltjes staan. Alcohol is een diureticum. Kort samengevat houdt dit in dat je door het drinken van alcohol vaker moet plassen. Lees hier hoe dat precies zit.

Nog een tip: drink geen koffie of frisdrank voordat je een lange rit gaat maken of een bezoek aan de bioscoop brengt. Cafeïne beïnvloedt bepaalde receptoren in de blaaswand, waardoor je blaas strakker komt te staan en je eerder naar het toilet moet.