Nieuws/Lifestyle
410702
Lifestyle

Voor het zingen de kerk uit: hoe veilig is dat?

Geen geklungel met condooms of gedoe met de pil, gewoon 'voor het zingen de kerk uit'. Menigeen vaart nog altijd blind op deze eeuwenoude vorm van 'anticonceptie', maar hoe veilig is het eigenlijk? Huisarts Geert-Jan van Holten legt uit.

"Een man die 'voor het zingen de kerk uit gaat', moet vlak voor het klaarkomen de vagina verlaten en zijn zaad elders in bed lozen. Theoretisch gezien en goed toegepast zou dit een redelijk veilige methode van anticonceptie kúnnen zijn. In de praktijk blijkt het verlaten van 'de kerk' (op het juiste moment) echter een kwelling die slechts voorbehouden is aan koppels met ijzeren discipline.

Pearl Index

De veiligheid van anticonceptie wordt uitgedrukt in de Pearl Index. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de theoretisch haalbare veiligheid en de werkelijke veiligheid. Dus rekening houdend met scheurend rubber, vergeten pillen en het niet kunnen afzien van zingen in de kerk.

Van de koppels die regelmatig onbeschermd seks hebben, is maar liefst 85% binnen een jaar zwanger. Ter vergelijking: een goed geplaatste Mirenaspiraal en een daadwerkelijk geslikte pil hebben een Pearl Index van 0,1%.

Coitus interruptus, terugtrekken voor het klaarkomen, is theoretisch gezien niet veel onveiliger dan een condoom (beide 2 tot 4% zwangerschappen). In de praktijk loopt de kans op zwangerschap na een jaar echter op naar veertig procent.Stoorfactor

Dit heeft een goede, vrij simpele reden. Het blijkt voor veel mannen toch erg lastig om goed te blijven nadenken en tijdig terug te trekken op het moment dat je hormonen je verstand even op nul zetten. En dan hebben we het nog niet eens over bijkomende zaken als alcohol..

Vergeet overigens niet dat 'voor het zingen de kerk uitgaan' absoluut geen bescherming biedt tegen soa's!

Niet vrijen is en blijft natuurlijk de veiligste vorm van anticonceptie. Dat is voor zover wij weten in ruim 2000 jaar Christelijke beschaving slechts één keer fout gegaan..."