Nieuws/Lifestyle
410709
Lifestyle

Cinema Olanda voor Biënnale in Venetië

Scène uit de installatie From Left to Night, uit 2015.

Scène uit de installatie From Left to Night, uit 2015.

De Rotterdamse kunstenares Wendelien van Oldenborgh vertegenwoordigt volgend jaar Nederland tijdens de Biënnale van Venetië.

Scène uit de installatie From Left to Night, uit 2015.

Scène uit de installatie From Left to Night, uit 2015.

Onder de titel Cinema Olanda zal zij - in overleg met curator Lucy Cotter - het Nederlandse Rietveldpaviljoen in de Italiaanse stad inrichten met drie grote, nieuwe filminstallaties. De films leggen onderbelichte delen van de recente post-koloniale geschiedenis van ons land bloot.

De jury onder leiding van Birgit Donker, de directeur van het Mondriaan Fonds die de Nederlandse inzending begeleidt, koos niet alleen voor Van Oldenborgh vanwege haar kwalitatief hoge oeuvre, maar vooral vanwege de actualiteit en relevantie van haar voorstel. De kunstenares hoopt met haar films een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nieuw nationaal zelfbeeld.

De Rotterdamse noemt haar uitverkiezing ’een eer, een plezier en een enorme verantwoordelijkheid’. „Dit wordt een prachtig moment om de huidige transformaties in de Nederlandse samenleving met een internationaal publiek te delen.”

Van Oldenborgh werd twee jaar geleden nog onderscheiden met de prestigieuze Dr. A.H. Heineken Prijs voor de Kunst, waaraan een geldbedrag van €100.000 is verbonden. Haar werk is onder meer in Museum Boijmans van Beuningen opgenomen.

De Biënnale van Venetië, die in 2017 voor de 57ste keer plaats vindt, wordt elke twee jaar gehouden. In 2017 opent deze tweejaarlijkse wereldtentoonstelling voor de beeldende kunst op 13 mei voor het publiek.