Nieuws/Lifestyle
410728
Lifestyle

Tandenpoetsen: hoe vaak moet dat nu écht?

We horen het regelmatig: twee keer per dag poetsen is cruciaal voor een goede mondgezondheid. Waar komt dat advies vandaan en klopt het eigenlijk wel? Parodontoloog Monique Danser schept duidelijkheid:

''Tandenpoetsen doe je om plaque te verwijderen en gebitsziekten (cariës en gingivitis/parodontitis) te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat je een frisse smaak krijgt en dat de tanden mooi blijven. De plaque haal je weg met de nylon puntjes van de haren van de tandenborstel. Tandpasta gebruik je voor de fluoride die erin zit en dus ook voor een frisse smaak.

Schrobben

In Nederland poetsen we, in vergelijking met veel andere landen, heel behoorlijk. Maar het kan, gezien de vele gevallen van tandvleesontsteking en parodontitis die bij veel mensen voorkomen, veel beter.

We vinden het blijkbaar moeilijk om echt álle plaque weg te poetsen. Vaak is dat omdat mensen hun aandacht te weinig bij het poetsen houden, waardoor delen van het gebit worden overgeslagen. Een andere oorzaak is de manier waarop men poetst: veel mensen zijn geneigd om even snel te schrobben met de tandenborstel. Dat is niet effectief en zo poets je vaak te hard, waardoor je het tandvlees kapot kunt maken.

Waar het om gaat dat je één keer per 24 uur de plaque goed verwijdert. Pas als de plaque er langer zit, wordt deze schadelijk. Met twee keer poetsen heb je de grootste kans dat je zoveel mogelijk plaque weghaalt. Nóg vaker poetsen, leidt tot sneller poetsen per keer en is per saldo minder effectief.

Speeksel

Het advies om twee keer per dag te poetsen met tandpasta, bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds, klopt dus echt. Goed om te weten: tijdens de slaap wordt er minder speeksel aangemaakt. Het speeksel draagt echter bij aan de reiniging van de mond en helpt dus ook bij het verwijderen van bacteriën. Wanneer je dus vóór het slapen gaan alle plaque zoveel mogelijk verwijdert, zijn er gedurende de nacht weinig bacteriën aanwezig die schade kunnen aanrichten.

Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage. Zo lang de haren nog redelijk recht staan en je de individuele haartjes nog kunt onderscheiden, kun je de borstel nog gebruiken. Zodra de haren verder uitwijken dan de steel van de borstel breed is, moet de borstel worden vervangen. Bij de één is dat sneller dan bij de ander. Als de haren al na een maand uitwijken, is het verstandig niet alleen een nieuwe borstel te kopen, maar ook een poetsinstructie te vragen bij de tandarts of mondhygiënist.''