Nieuws/Lifestyle
410762
Lifestyle

Niet iedereen te spreken over de peperdure metamorfose

Het nieuwe hart van Parijs Les Halles

Les Halles in 1946

Les Halles in 1946

Foto's | Hartje Parijs was jarenlang een afgetrapte bende. Maar Les Halles in het centrum van de bruisende Franse hoofdstad heeft een heuse metamorfose gehad.

Les Halles in 1946

Les Halles in 1946

Op de plaats waar La Canopée op Les Halles onlangs haar deuren openden stonden tot de jaren '70 de gigantische markthallen van Parijs waar iedere dag verse waren als groenten, fruit, vlees werden aangevoerd. Nadat het centrum van Parijs in de 20e eeuw de dagelijkse stroom vrachtwagens niet meer aankon verhuisden de markthallen net buiten de stad.

Les Halles was vijf jaar lang een grote bouwput. Het immense winkelcentrum met het bijbehorende metrostation en park (vol junks) was vervallen en verloederd. Het gloednieuwe La Canopée van de Parijse architect Patrick Berger moest het centrum nieuw leven inblazen.

Maar nu de verbouwing is afgerond waar meer dan een miljard euro voor werd uitgetrokken blijken de meningen erg verdeeld. Zo zijn omwonenden niet blij met het nieuwe bouwwerk (240 miljoen euro). Ze spreken van een architectonische absurditeit en hebben het smalend over een pisgele luifel.

Lek

Het winkelend publiek keek onlangs verbaasd naar de plassen water die zich vormden onder het gloednieuwe glazen dak van La Canopée op Les Halles. Architect Berger bestrijdt de geruchten over een lek. Hij liet met opzet ruimte tussen de glazen tegels en de 'pisgele' buizen die het frame van de luifel vormen. Meerendeels omdat het dak vanwege veiligheidseisen van de brandweer niet helemaal dicht mocht worden gemaakt.

Met zo'n 75.000 vierkante meter is dit het grootste centre commercial van de Franse hoofdstad. De eigenaren van het complex waar zo'n 150 winkels in gevestigd zijn, verwachten jaarlijks ruim 40 miljoen bezoekers te trekken.

Bekijk hieronder foto's van het nieuwe Les Halles.