Nieuws/Lifestyle
411346
Lifestyle

Jamala krijgt Oekraïense eretitel

KIEV - De Oekraïense winnares van het Eurovisiesongfestival, Susana Jamaladinova met de artiestennaam Jamala, is door president Petro Porosjenko uitgeroepen tot Volkskunstenares van Oekraïne. Porosjenko liet maandagavond verheugd weten dat Jamala met haar lied '1944' de kwestie van de Krim weer op de voorpagina's heeft weten te krijgen.

Het lied van Jamala gaat over de deportatie van de circa 200.000 Krim-Tataren door het schrikbewind van de toenmalige dictator van de Sovjet-Unie, Josef Stalin (1878-1953). De Krim-Tataren zijn een aan Turken verwante bevolkingsgroep op het schiereiland de Krim. Op 18 mei 1944 begon de bloedige deportatie van deze bevolkingsgroep.

Het cultureel Russische schiereiland de Krim werd in de jaren vijftig tijdens de Sovjet-Unie bij de Oekraïense Sovjet-Republiek gevoegd. Na de val van Sovjet-Unie konden veel Tataren terug naar de Krim in overeenstemming met de Oekraïense autoriteiten. Rusland lijfde in 2014 het schiereiland weer in, nadat er in Kiev in februari van dat jaar een omstreden machtswisseling was geweest. Kiev eist de Krim terug.