Nieuws/Lifestyle
427204
Lifestyle

’The little foxes’ Anniek Pheifer speelt het valse loeder Regina met verve

Hebzucht tijdloos maar dit toneelstuk niet

Je zou je kunnen afvragen wie er het meest fout is in de familie Hubbard, maar eigenlijk doen het uitgekookte valse loeder Regina, haar proletarische broer Ben en de glijerige Oscar nauwelijks voor elkaar onder als het om hebzucht gaat.

Lillian Hellman schreef in 1939 met The little foxes een maatschappijkritische toneelstuk over een gemankeerde familie die vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog geen middel schuwt om rijkdom te vergaren.

Inhoudelijk nodigt dit ooit serieus bedoelde stuk inmiddels uit tot een lekker vet aangezette komedie. En gezien de aankleding, de lelijke pruiken en het overdreven fysieke spel, lijkt het erop dat regisseur Antoine Uitdehaag die weg ook is ingeslagen. Maar dit blijkt een doodlopend pad. Daarvoor is de toon van het stuk namelijk te ernstig en hebben de stroeve dialogen te weinig schwung.

Tegelijkertijd zijn de personages dan weer te schetsmatig en te eenduidig fout om ook maar enige ontroering los te maken. Hierdoor blijft het overal een beetje tussenin hangen.

Toch halen de acteurs er ondertussen uit wat erin zit in het sfeervolle decor van Thomas Rupert en de sfeervolle belichting van Marc Heinz. Wat dat betreft is het knap dat Uitdehaag en consorten er met horten en stoten alsnog in geslaagd zijn er een onderhoudende voorstelling van te maken.

 

WAT: toneel

WIE : Nationale Toneel

REGIE: Antoine Uitdehaag

MET: o.a. Anniek Pheifer, Mark Rietman

INFO: nationaletoneel.nl