Nieuws/Lifestyle
429621
Lifestyle

Cafésfeer gaat mee naar Stockholm

Douwe Bob heeft er in één klap veel vrienden bij

Douwe Bob stond gisteren oog in oog met een groot deel van zijn concurrenten op het Eurovisie Songfestival. Hij kreeg er in één klap een boel vrienden bij.

Gisteravond zongen 27 van de 43 dit jaar deelnemende landen hun inzending in een tot de nok toe gevulde Amsterdamse Melkweg. Het was bijna een Songfestival op zich. En alhoewel een wedstrijd is, was Douwe Bob vooral bezig met het maken van nieuwe vrienden. De hele dag werd gezamenlijk opgetrokken. „Het zijn hele leuke mensen. Echte artiesten ook. Die hebben over het algemeen een kwetsbare ziel. Dat zie je meteen.”

'Het is meer dan een wedstrijd'

De Amsterdamse zanger zegt het liedjesfestival te willen winnen. „Ik ga voor winst, al gun ik de hoofdprijs iedereen van harte”, zegt hij. „Maar het Songfestival is meer dan alleen maar een wedstrijd.”

Zo ongeveer elke in Amsterdam aanwezige Songfestival-deelnemer werd persoonlijk uitgenodigd voor een bezoekje aan ’zijn’café in het hartje van de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar over vier weken de grootste muziekwedstrijd ter wereld begint.

Franse serenade voor Douwe Bob

De vriendschap tussen de Franse zanger Amir en Douwe Bob kon gisteren in elk geval niet stuk. „Een hele toffe gozer”, zegt de Amsterdamse zanger. De twee zochten in de middag elkaars gezelschap op. Op het balkon van het voormalige Filmmuseum in het Vondelpark bracht de Fransman, die in de peilingen op een tweede plek staat, een serenade aan zijn Nederlandse collega door luid en duidelijk Slow Down te zingen, het lied waarmee Douwe ons land volgende maand in Zweden vertegenwoordigt.

Met die kroeg heeft de 23-jarige Amsterdammer een primeur. Nooit eerder had een Songfestival-kandidaat een eigen café tijdens het evenement. „Ik ben een kroegtijger”, bekent de Nederlandse zanger. „Dus waarom zou ik niet mijn eigen kroeg meenemen? Ik wil de andere deelnemers naar die plek laten komen en ervoor zorgen dat we met zijn alleen een leuke tijd hebben. We leven al in een gehaaste wereld. Laten we allemaal relaxed bij elkaar zijn. Vandaar die bar.”

De cafésfeer wordt overal doorgetrokken

Ook in de clip die bij de Nederlandse inzending hoort speelt een café de hoofdrol. Die sfeer wordt naar verwachting doorgetrokken naar het podium in Stockholm. „Het regieplan dat bij de Zweedse omroep is ingeleverd, is goed. Als dat goed wordt uitgevoerd, wordt het echt heel mooi”, zegt Songfestivalcommentator Cornald Maas. „Het komt bovendien heel dicht bij het thema van de jaarlijkse liedjeswedstrijd. Dit jaar is dat ’Come Together’. Ik denk dat de Zweden het goedkeuren en er mee aan de slag gaan.”

Of Douwe Bob kan winnen? „Ik ben overtuigd van hem”, zegt Maas. „Misschien kan Nederland wel winnen, maar dat zeg ik vooral omdat ik denk dat Douwe Bob momentum kan creëren waardoor het kan.”

'Hoop niet dat Rusland wint'

Maas hoopt echter niet dat Rusland wint. De inzending You Are The Only One is topfavoriet voor de zege dit jaar. „Liever zou ik zien dat een lied wint dat authentieker en muzikaler is. De Russische inzending is wel goed gemaakt”, erkent de commentator. „Maar het put uit alles wat in de afgelopen jaren Songfestivalliedjes tot een succes heeft gemaakt. Er wordt een fantastische show van de Russen verwacht. De zanger zal imponeren. En hij kan geweldig bewegen, alhoewel ik gisteren las dat hij afgelopen week is flauwgevallen tijdens een show in Sint Petersburg.”

Wat de startplek van de Nederlandse inzending betreft is Maas redelijk tevreden. Slow Down wordt tijdens de eerste halve finale op dinsdagavond 10 mei het zesde liedje dat het toneel op moet. „Dat is na een pompeuze inzending als die van Hongarije. Een liedje over dat je de boel stil wilt leggen, komt pas tot zijn recht als je andere nummers hebt gehoord die bombastisch zijn. Liever had ik het nog iets later in de show gewild, maar ik ben al lang blij dat Nederland niet als tweede of derde moet.”