Lifestyle/Culinair
430591120
Culinair

Recept van de dag: andijviestamppot met zongedroogde tomaatjes en olijven

Na de zak Lekkerlanders die we de afgelopen jaren van meneer Vernooij kregen (heerlijke zomeraardappelsalade), koop ik zo rond nu een zak aardappels, altijd vastkokers, die tot de kerst meegaat. Ik ben altijd zo druk met andere dingen maken dat de aardappel maar niet op komt.

Gisteren was het andijviestamppot-dag. Mede ingegeven door een liever-geen-vlees-bezoeker. Mijn vrouw en ik aten er een blinde vink bij. Helemaal knapperig gebakken. Beetje rode wijn in de bakboter, wat extra peper en in laten koken. Geweldige jus. Maar wat nu met de liever-geen-vlees-gast?

De oplossing in dit geval was lekker flink wat geraspte schapenkaas door de stamppot doen. Ik hoef toch niet te vertellen hoe je andijviestamppot maakt?

Nodig voor vier personen:

•1 stronk andijvie, gewassen, fijngesneden

•8 aardappels

•2 eetl boter

•2 dl volle melk

•5 zongedroogde tomaten uit olie

•2 eetl groene olijven, gehakt

•2 theel kappertjes

•2 dl groentebouillon

•50 gr geraspte halfharde geitenkaas

Bereiding:

Nou, een tip: snij de andijvie in kwarten, dan het kontje er af en dan vanaf de snijplank van achteraf in ijskoud water. Half uurtje laten staan. Uitschudden en door de puree mengen.

Oh, en nu in een apart pannetje in een klein beetje eigen olie wat zongedroogde tomaten warm maken. Doe er stukjes olijf bij. Klein beetje groentebouillon. Zelfs wat kappertjes. Geef over de andijvie.

Geloof me, je mist de spekjes echt niet. En die slavinken? Ik wilde net aan mijn tweede beginnen of ik zag dat die al op was. Rara, wie had dat gedaan?