Nieuws/Lifestyle
432059
Lifestyle

Yvonne Dröge Wendel wint Heinekenprijs

De grootste prijs voor de beeldende kunsten, de Dr. A.H. Heinekenprijs, is dit jaar toegekend aan Yvonne Dröge Wendel (54).

De kunstenares, die aanvankelijk alleen de achternaam Dröge droeg, maar in 1992 bij wijze van performance in het Stedelijk Museum Amsterdam trouwde met een kast die Wendel heet, ontvangt €100.000. De helft van dat bedrag is bestemd voor een tentoonstelling of een publicatie over haar bijzondere werk.   

 

De jury onder leiding van Kitty Zijlmans, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, roemt het werk van Dröge Wendel als origineel, inventief en vitaal. Op een speelse, filosofische manier onderzoekt de Amsterdamse kunstenares hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden. Met toewijzing van de prijs aan haar wil de jury het belang onderstrepen van de kracht die kunst heeft om de wereld anders te beschouwen en te beleven.

 

Als voorbeeld van een geslaagd kunstwerk van haar hand, noemt Zijlmans de reusachtige zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met hulp van het publiek een weg baant door straten, steegjes en poorten. Met zichtbaar plezier gaat het publiek met de bal aan de wandel.

 

De prestigieuze prijs die eerder o.a. werd toegekend aan belangrijke Nederlandse kunstenaars, zoals Peter Struycken, Mark Manders, Aernout Mik en Guido Geelen, is vernoemd naar Alfred Heineken. De prijs wordt sinds 1988 elke twee jaar uitgereikt.

Yvonne Dröge Wendel, die tevens hoofd beeldende kunst van de Rietveld Academie is, krijgt de onderscheiding uitgereikt op 29 september.