Lifestyle/Wetenschap
432633579
Wetenschap

Vikingen precies duizend jaar geleden al in Amerika

(Foto ter illustratie)

(Foto ter illustratie)

Dat Columbus niet de eerste Europeaan was die voet aan wal zette in Amerika, was al bekend. De Vikingen waren er namelijk al eerder. Maar hoeveel eerder was altijd onduidelijk. Daar is nu verandering in gekomen, want wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en een internationaal team van collega’s hebben namelijk ontdekt dat de Vikingen al in 1021 na Christus aanwezig waren op het Amerikaanse continent.

(Foto ter illustratie)

(Foto ter illustratie)

Daarover schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke Nature.

Het is precies duizend jaar geleden dat Europeanen de Atlantische Oceaan zijn overgestoken om voet aan wal te zetten op het Amerikaanse continent. Voor zover bekend is dat ook meteen het vroegste moment waarop mensen voor het eerst de planeet zijn rondgereisd, zo stellen de wetenschappers.

Hout

Om tot deze conclusie te komen, hebben onderzoekers drie stukken hout van verschillende bomen onderzocht die Vikingen hebben gekapt voor het bouwen van hun nederzetting in de Canadese vindplaats L'Anse aux Meadows.

Nu blijkt dat de bomen al in 1021 zijn gekapt. Het exacte jaar kon volgens Rijksuniversiteit Groningen worden bepaald omdat er in het jaar 992 een enorme zonnestorm heeft plaatsgevonden die een duidelijk radioactief teken heeft achtergelaten in de jaarringen van het volgende jaar.

Elk van de stukken hout had volgens de wetenschappers bovendien duidelijke sporen van kappen en snijden met bladen van ijzer, een materiaal dat niet door de inheemse bevolking werd geproduceerd.

Hoeveel Vikingexpedities er naar het Amerikaanse continent zijn geweest en hoe lang de Vinkingen er verbleven, is nog niet duidelijk.