Nieuws/Lifestyle
433654
Lifestyle

Verstrikt in mijnenveld

Filmrecensie: Krigen

Buitenlandse vredesmissies zijn een moreel mijnenveld. De Deen Tobias Lindholm, eerder als scenarioschrijver verantwoordelijk voor Jagten en de televisiehit Borgen, maakt dat eens te meer duidelijk in het Oscargenomineerde Krigen.

Lindholm nam dit keer ook de regie op zich. In zijn film zien we hoe de commandant van een Deens peloton in Afghanistan met zijn mannen meegaat op patrouille. Als ze plotseling worden beschoten, raakt één soldaat zwaargewond.

 

Of de gewonde zal overleven, hangt af van hoe snel hij per helikopter kan worden afgevoerd. Alleen kan die evacuatie niet plaatsvinden zolang er nog wordt geschoten. Luchtsteun, waarbij de plek vanwaar zij vermoedelijk onder vuur worden genomen wordt gebombardeerd, mag echter alleen worden verleend als de vijand daadwerkelijk is gezien.

 

Dat sleutelmoment leidt in Krigen rot noodlottige gebeurtenissen, waarvoor commandant Pedersen (Pilou Asbæk) zich later tegenover de rechter moet verantwoorden. Het grote contrast tussen de hitte van de strijd en de kille sfeer in de Deense rechtszaal is daarbij veelzeggend.

 

Lindholm laat zien dat soldaten tijdens een ’vredesmissie’ vaak met een onmogelijke opdracht het veld in worden gestuurd. Bovendien blijven zulke militairen - ondanks al hun training en uitrusting - toch gewoon mensen met kwetsbaarheden, angsten en een thuisfront dat vurig hoopt op hun veilige terugkeer. Krigen combineert op een doeltreffende manier hun invoelbare spanning en emoties met belangrijke politieke en morele dilemma’s.