Nieuws/Lifestyle
438805
Lifestyle

Oorlog op straat

Filmrecensie: London has fallen

Alle wereldleiders bij elkaar, drommende mensenmenigtes, nauwelijks uitwijkmogelijkheden. „It’s a clusterfuck, sir”, maakt lijfwacht Banning zijn president Asher duidelijk op de vooravond van hun bezoek aan Londen. Maar voor de held uit Olympus has fallen (2013) is geen brug te ver.

In het vervolg London has fallen moet Banning (Gerard Butler) zorgen dat hij Asher (Aaron Eckhart) heelhuids door de druk bezochte uitvaart van de Britse premier heen loodst. Daar heeft hij een flinke kluif aan, want ondanks de uitvoerige veiligheidsmaatregelen verandert de binnenstad van Londen binnen de kortste keren in een oorlogszone. Hordes terroristen hebben zich in de optocht gemengd, verkleed als agenten, ambulancebroeders en zelfs Britse koningswachten. En daar heeft dus blijkbaar niemand erg in gehad. Lekkere beveiliging.

 

Kijkers hebben het maar gewoon te slikken, ook als het ene na het andere gebouw ontploft. Geen gemakkelijke opgave, want de explosies en neerstortende helikopters zijn gemaakt met karige computereffecten. In de rest van de film staat koele spierbundel Banning centraal, die zijn tegenstanders genadeloos onder handen neemt. Op zoek naar een veilige plek voor de president rost hij zich een weg door de Britse hoofdstad. Alles voor volk en vaderland.