Lifestyle/Culinair
440216659
Culinair

Felix met smaak

Opeens werd het apocalyptisch donker

De reis ging langs de Kroatische kust. We beklommen steil gelegen wijngaarden, we dronken krachtige wijn. We plukten echt wilde asperges. We aten als Grieken, als Romeinen, als Etrusken, als Venetianen die allemaal deze kusten, deze eilanden bezetten.

Ze hadden net weer oorlog gehad. De Serven wilden een groot Servisch rijk, de Kroaten wilden daar niets van weten. Er was weer vrede. Na een oorlog zijn landen zo mooi kwetsbaar, de mensen zo open. Ze begroeten met zoveel vriendschap.

We dronken en aten jonge kaas en olijven en zeedieren die ik nog nooit had gezien. We zongen en genoten. Achter elke verfloze deur een distilleerketel met wasknijpers in elkaar gezet. We dronken rauwe borrels.

We kregen een prachtige hotelkamer met uitzicht over de helblauwe Adriatische zee. De avondkoelte kwam. Nog even met het raam open op bed. Opeens werd het apocalyptisch donker. Uit het duister klonk het zware snurken van een mythisch helledier.

Toen zag ik dat er een cruiseschip de kade totaal had overgenomen. Het hele eiland lag in schaduw. De motoren ronkten om de stroom voor het bal aan boord op te wekken.

De man in de lobby keek me aan. „Wijn?” Hij vervolgde gelaten: „Dit is de nieuwe invasie. Wijn?”

 Bekijk ook: 

 Koeien 

f.wilbrink@telegraaf.nl