Lifestyle/Culinair
44394569
Culinair

Recept van de dag: rijstpap, troostpap

Iedereen heeft toch een romanheld, of een geliefde detective? Voor mij is dat commissaris Maigret, het geesteskind van Georges Simenon. Nou is er wel een probleem: Simenon was een stevige antisemiet en behoorlijk fout in de oorlog. Maar toen ik als 14-jarige Maigrets begon te lezen, wist ik daar nog niet van. Voordat ik er ooit was geweest kende ik Parijs al heel aardig uit die boekjes. Nou, een heel verhaal voor een recept. Een van de lievelingsgerechten van Simenon was rijstpap. Althans, dat weet Jeroen Meus in zijn prachtige boek Plat Préfèvre.

Nou, en rijstpap is troost, rijstpap is gezellig. Rijstpap is je heel erg thuis voelen en rijstpap is heel erg gemakkelijk te maken.

Nodig voor 4 personen:

• 1 liter melk

• 125 gr dessertrijst, ronde risottorijst kan ook

• 2 zakjes vanillesuiker

• paar draadjes saffraan

• 50 gr suiker

• klont boter

• 1 eetl bruine suiker

Bereiding:

Doe de melk met de rijst, de vanillesuiker en de saffraan in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer veertig minuten garen, roer af en toe om. Tien minuten voor het einde doe je er suiker door. En dan serveren met nog een klontje boter erop en bruine suiker.

Soms gaat het er niet om of het een enorme culinaire prestatie is, soms gaat het er alleen maar om of het genoeglijk is. En dat is het. Blijf gezond, en tot maandag!