Nieuws/Lifestyle
445709
Lifestyle

Pearl Harbor in Libië

Filmrecensie ’13 Hours: The secret soldiers of Benghazi’

Met de Amerikaanse verkiezingen in zicht is 13 hours: The secret soldiers of Benghazi opeens een film met een verhaal geworden. Het nieuwe actiedrama van spektakelregisseur Michael Bay neemt je mee naar het Benghazi van 2012. In deze Libische stad vallen moslimextremisten een diplomatieke post aan waarbij vier Amerikanen omkomen.

Het Republikeinse kamp van presidentskandidaat Donald Trump loopt weg met de film. Reden: het drama toont met terugwerkende kracht de politieke onkunde aan van de Democratische verkiezingsconcurrent Hillary Clinton, ten tijde van de aanval Minister van Buitenlandse Zaken. Filmstudio Paramount en Michael Bay zelf roeptoeteren al weken dat 13 hours niet over politiek gaat, maar over helden.

Inderdaad zoomt het actiedrama vooral in op de zes elitesoldaten die het consulaat tot de laatste snik verdedigen. En dat levert een oorverdovende geweldsorgie op vol typische Bay-ingrediënten. Militair machismo, explosies in slow-motion en aan flarden geschoten Stars & Stripes, 13 hours heeft het weer allemaal. Als spannende actiefilm is deze gelikte vuurstorm dan ook zeker geslaagd. En laat Michael Bay zich dan helemaal niet politiek uit? Toch wel. Na de Grote Finale zegt één van de moegestreden ijzervreters tegen z’n Libische tolk dat zijn land de shit zelf moet opruimen. Makkelijker gezegd dan gedaan.