Nieuws/Lifestyle
445718
Lifestyle

Pact met de duivel

Filmrecensie: 99 Homes

Voormalig SpiderMan-acteur Andrew Garfield speelt bepaald geen heldenrol in 99 Homes. Als de alleenstaande vader ten tijde van de hypotheekcrisis in 2008 samen met zijn moeder (Laura Dern) en zijn tweejarige kind uit huis wordt gezet, sluit hij uit wanhoop een pact met de duivel. In dit geval met de man die de huisuitzettingen overziet.

Rick Carver (Michael Shannon) is een aasgier. Keurig in het pak en gesteund door geüniformeerde agenten klopt hij aan bij mensen met een betalingsachterstand en vertelt ze dat zij een paar minuten hebben om hun thuis te verlaten. Hij is een gladde prater die ogenschijnlijk in zijn recht staat en agressie zoveel mogelijk verbaal pareert. Intussen heeft hij maar één doel: zelf zoveel mogelijk geld verdienen aan de ellende van anderen.

Timmerman Dennis Nash (Andrew Garfield) valt ten prooi aan Carvers praktijken, maar maakt indruk op hem door zijn pragmatisme. Hij gaat letterlijk door de stront om het leed voor zijn familie zoveel mogelijk te beperken. Carver neemt ’m vervolgens onder zijn vleugels en vertrouwt hem steeds meer klusjes toe. Zijn eigen huis terug verdienen, dat is de worst die Nash krijgt voorgehouden. Een doel dat hem het zicht op zijn eigen morele grenzen steeds meer ontneemt.

Schrijver/regisseur Raman Bahrani is niet subtiel in de manier waarop hij een verziekt en volslagen corrupt financieel systeem aan de kaak stelt. Alleen weten de acteurs dat gebrek aan nuance grotendeels te compenseren. Niet alleen Andrew Garfield laat ons de dilemma’s van zijn personage voelen. Ook de formidabele Michael Shannon ( Take shelter) maakt de lijkenpikker die hij speelt opmerkelijk gelaagd en voegt zo aan Bahrani’s zwart-witte palet intrigerende grijstinten toe.