Lifestyle/Culinair
44671273
Culinair

Ingmar Voerman is in de ban van de vieux

Voerman: „Sommigen zeiden: ’Waar begin je aan! Vieux is oud én out’.”

Voerman: „Sommigen zeiden: ’Waar begin je aan! Vieux is oud én out’.”

AMSTERDAM - Drankdeskundige Ingmar Voerman (39) heeft een droom. Hij wil het oer-Hollandse vieuxtje, al jaren in de vergetelheid geraakt, weer nieuw leven in blazen. Het ouderwetse ’koetsiertje’ moet hip worden. Oude drank in een nieuw jasje.

Voerman: „Sommigen zeiden: ’Waar begin je aan! Vieux is oud én out’.”

Voerman: „Sommigen zeiden: ’Waar begin je aan! Vieux is oud én out’.”

Een vieuxtje was vroeger een begrip. Maar inmiddels staan de flessen sterke drank verstoft en verstopt weg te kwijnen in horecagelegenheden en drankwinkels. Een jongere generatie weet nauwelijks meer dat het drankje bestaat, laat staan hoe het proeft. Tot verdriet van Ingmar Voerman. „Vieux is zó Hollands.” Een soort ’boevendrankje’ noemt hij het zelf. „Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het, schaamteloos, verkocht als Hollandse cognac. Maar er kwam geen druif aan te pas. Het was pure imitatie dat slechts in de verte deed denken aan het échte spul.” De Franse cognacproducenten werd dat te bont. Wat dachten die Hollanders wel. En zo werd het drankje, onder druk, herdoopt in vieux: Frans voor ’oud’. Maar nu is het tijd voor verandering! Een jaar lang experimenteerde Voerman, samen met compagnon Jos Zonneveld, met nieuwe ingrediënten. „Je kunt wel weer een zoveelste ambachtelijke jenever of gin bedenken, maar daar zijn er al zo veel van. Vieux is een uitdaging.”

Thuis, in Amsterdam-Noord, staat al een trotse fles met zijn naam – in blauw – op het etiket. „Vroeger dacht men dat blauw óp de fles het verkleuringsproces van de inhoud zou tegengaan.” Een ’bijgeloofje’ dat hij, met een knipoog, in ere houdt. Natuurlijk moet er, op de vroege ochtend, even genipt worden. En inderdaad, de smaak is top. „We gebruiken een Frans druivendestillaat dat gerijpt is op eikenhouten Limousin-vaten”, klinkt het trots.” Voeg daar nieuwe specerijen en kruiden aan toe – waaronder gember en vijgen – en de hippere geest zit in de fles. „Sommige bekenden zeiden: ’Waar begin je aan! Vieux is oud én ’out’.” Maar Voerman is een doorzetter. „Over een paar dagen beginnen we met de productie.”

Tien jaar terug werd bij hem de chronische aandoening MS geconstateerd. Hij werd afgekeurd en besloot voor zichzelf te beginnen. Na de eerste periode van achteruitgang is hij nu al zéven jaar stabiel en werkt hij vanuit zijn woning. De voordeur van zijn appartement opent met een druk op de muurknop ernaast. „Handmatig lukt je dat niet… En als ik naar buiten ga heb ik mijn wandelstok en mijn scootmobiel. Dat gaat prima. Ik zit nog altijd goed in mijn energie en doe van alles, zoals het organiseren van cocktail-competities. Soms wel vijftien keer per jaar. Al blijven stress en multitasken wel een uitdaging. Er gebeurt natuurlijk iets in je hersenen.” Binnenkort, in november, krijgen hij en partner Kim er ook nog een kindje bij. Wordt het nog drukker. Maar ook leuker.

Inmiddels hebben zich al de nodige betere (cocktail)bars bij hem gemeld en de crowdfundingsactie die hij is gestart loopt als een trein. Voor de gulle gevers heeft hij een ludiek ’koetsierprogramma’ bedacht. Wie vijftig euro stort belandt in de categorie ’sleepkoets’. En wie 1500 euro’s doneert is rijp voor het hoogst haalbare: de ’gouden koets’. Alle ’passagiers’ krijgen er een cadeautje bij: van limited edition-flessen tot cocktailworkshops. Een deel van de opbrengst gaat naar het Nationale MS fonds. Zo hoopt hij een steentje bij te dragen aan de oplossing van de ziekte waaraan hij samen met zo’n 17.000 andere Nederlanders lijdt.

Voerman gooit er al zijn kostbare energie in. Hoe kan het anders met een naam die ook ’koetsier’ betekent, het koosnaampje voor de drank die hem inmiddels zo dierbaar is geworden.